image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu, îndemn la mobilizare maximă

Blocul pe care îl formează Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr rămâne deschis pentru eventuali candidați onești, iar schimbările pe care le poate face opoziția proeuropeană în cazul câștigării alegerilor parlamentare vor putea fi resimțite de cetățeni în șase luni. Până atunci însă, este nevoie de mobilizare maximă. Sunt declarațiile președintei PAS, Maia Sandu, și au fost făcute aseară la TVR Moldova.

Maia Sandu a spus că viitorul bloc va fi format din Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, membri ai societății civile și nu numai.

„Noi suntem deschiși și pentru reprezentanții altor partide decât PAS și Platforma DA care vor să vină cu potențiali candidați, să treacă prin aceleași filtre despre care am vorbit. Echipa pe care o construim noi, e spațiu acolo pentru toată lumea - și pentru cei care să reprezinte segmentele unioniste sau unioniștii care-și doresc unirea rapid și pe cei mai pragmatici, și pe cei mai pe centru-dreapta. Deci, tot segmentul de alegători care crede în democrație, revin la acest lucru foarte clar, cu toți putem să construim această echipă. Noi credem cu tărie că cetățenii Republicii Moldova, pentru a-și recăpăta încrederea în clasa politică, trebuie să fie siguri că oamenii cu care venim noi sunt oameni onești. Asta este prima condiție”, a declarat Maia Sandu.

Cât despre listele comune pentru alegerile parlamentare, Maia Sandu afirmă că procesul de muncă în acest sens este în toi.

„Ține de finalitatea celor două procese. Primul ține de activitatea Parlamentului curat, care este o inițiativă independentă, deci care cei care și-au exprimat până acum dorința de a candida sau de a concura pentru a ajunge în echipa noastră au depus dosarele la Parlamentul curat și așteptăm de acolo rezultate. Încă suntem deschiși, nu s-a închis procesul și în același timp a început să lucreze comisia pentru meritocrație pentru a stabili în funcție de rezultatele primului filtru cei care au făcut dovada că sunt oameni onești și nu au probleme de integritate, cine sunt cei mai puternici, ca să zicem așa, pornind de la câteva criterii de evaluare pe care le-am stabilit anterior”, a precizat lidera PAS.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate a fost întrebată și despre primele acțiuni pe care le va întreprinde blocul anunțat în cazul accederii la guvernare.

„Trebuie să țină de garantarea statului de drept și dovezi clare că începe lupta împotriva corupției mari. Oamenii își vor recăpăta încrederea în țară și în stat doar dacă vor vedea pași concreți, rezultate concrete în combaterea corupției mari, în recuperarea banilor care au fost furați, în construirea justiției care este una pentru toți. Pentru că doar atunci o să putem să contăm pe faptul că moldovenii, oamenii de aici vor vrea să înceapă să-și deschidă afaceri, unii dintre cei care au plecat vor vrea să revină să deschidă afaceri, iar asta va însemna locuri de muncă mai multe, asta va însemna salarii mai bune pentru oamenii angajați, asta va însemna mai multe impozite plătite la stat și respectiv resurse din care să poți să plătești salariile medicilor, profesorilor, contribuții la asistența socială și așa mai departe”, susține Maia Sandu.

În justiție este necesară schimbarea oamenilor, mai consideră liderul PAS.

„Managementul acestor organe de drept, managementul categoric trebuie schimbat. Nu e nimeni acolo care să merite să rămână în continuare și după această reevaluare, va trebui să aducem forțe proaspete. În Republica Moldova nu avem nevoie de zeci de mii de judecători, de zeci de mii de procurori, este vorba de sute de oameni și acest lucru îl putem face”, a declarat președinta PAS.

Maia Sandu a adăugat că locuitorii Republicii Moldova ar putea resimți rezultate concrete în șase luni de la schimbarea guvernării.

„Mesajul nostru este de mobilizare maximă. Noi putem să câștigăm aceste alegeri. Da, există riscuri de fraudare, de aceea va trebui să fim foarte vigilenți, să documentăm toate lucrurile, toate abuzurile care se întâmplă de astăzi. Cu cât mai multe abuzuri comite această guvernare, cu atât mai determinați suntem noi. Știți de ce? Pentru că această guvernare cu fiecare zi demonstrează că este total nepotrivită pentru a rămâne acolo. Deci, acești oameni care au ajuns în funcții comit atâtea abuzuri, încât nimeni nu mai are dubii că ei sunt nocivi și că ei trebuie alungați de acolo. Nu doar noi spunem că această guvernare ucide democrația și e nocivă. Acest lucru îl spun și partenerii externi și îl spun tot mai clar și răspicat, ca să fie foarte clar”, a punctat lidera PAS.

Declarațiile Maiei Sandu nu au fost comentate deocamdată de autorități.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: