image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Campania Jurnal TV, „Moldova, hai la școală!”: În ultimii 10 ani, în RM au fost închise peste 200 de școli // VIDEO

Se închide școala - moare satul. Așa obișnuiesc să spună oamenii. Zicala reflectă perfect realitatea din Republica Moldova. Localitățile sunt părăsite masiv. Oamenii pleacă în străinătate, în căutarea unui trai mai bun. În lipsa copiilor, menținerea școlilor pustiite pe jumătate este fără rost.

În ultimii zece ani, peste 200 de școli și-au închis ușile, arată datele Ministerului Educației. Șase au fost închise în anul trecut, iar una - în anul curent. Clădirile instituțiilor sunt reutilizate, dar mai des, abandonate. În sălile de clasă niciodată nu se vor mai auzi glasurile copiilor. Doar pereții păstrează amintirile...

Cel mai probabil, clopoțelul nu va mai suna vreodată pe holurile școlii din Coștangalia, raionul Cimișlia. Instituția a fost deschisă în 1989 și la început găzduia gimnaziul ”Mihai Eminescu” - mare, cu sală de sport, cantină și toate cele necesare. Dar, între timp, tot mai mulți oameni părăseau satul. Gimnaziul a fost transformat în școală primară, ca pe 3 iunie 2017 să fie închis definitiv. Atunci, în toată școala au mai rămas doar 18 copii.

În trecut, Svetlana Gavrilov, directorul grădiniței ce se află la parter, a fost învățătoare la clasele primare la școala din sat. Își amintește că în primii ani de la deschiderea instituției, aici își făceau studiile în jur de 90 de copii. Prima sală de clasă, pe care a vrut să ne-o arate a fost cea la care ține cel mai mult.

Cu lacrimi în ochi, femeia își aduce aminte de anii când lucra la școală.

„Era o școală gălăgioasă, cu clase frumoase, luminoase, cu multe activități extrașcolare. Foarte rău mi-a părut când s-a închis acest gimnaziu. Mulți pedagogi au plâns în urma optimizării. Au rămas în sat cu studii și fără loc de muncă”, spune Svetlana Gavrilov.

Una dintre fostele profesoare din sat este supărată și astăzi că școala a fost închisă.

Elevii care își făceau studiile la Coștangalia au fost transferați la gimnaziul din Gradiște. Astăzi, 30 de copii circulă în fiecare zi dintr-un sat în altul, cu autobuzul școlar.

Cel mai greu e iarna, când drumurile devin impracticabile. Iarna trecută, de exemplu, copiii au fost nevoiți să meargă cinci kilometri, prin omăt sau noroi, prin vânt...

Dar problemele din Coștangalia nu se termină aici. Din cauza numărului mic de copii, doar 20, satul ar putea rămâne și fără grădiniță. Instituția rezistă cu greu. Sunt angajați doar un educator, un asistent, un bucătar și o femeie de serviciu. Aproape toată mobila e primită din donații. Grădinița nu are bani proprii.

„Niște oameni cu suflet mare s-au gândit la copiii din tot satul. Aici erau paturi de metal, cu saltele vechi, de prin anii 80”, a menționat directorul grădiniței din Coștangalia.

Problema e acută. În ultimii zece ani, în Republica Moldova au fost închise peste 200 de școli.

Una dintre ultimele școli închise în ultimii ani este cea din Tvardita, raionul Taraclia. Pe timpuri, aici învățau peste 200 de elevi. În 2020, ai rămas doar 60. Consiliul raional i-a transferat pe copii la alta instituție, din dorința de a economisi aproape jumătate de milion de lei anual."

În satul Alexeevca, din Florești, școala a fost închisă în 2020. Majoritatea angajaților școlii au plecat să muncească în străinătate, pentru că în sat nu mai găseau de lucru.

Într-un răspuns pentru Jurnal TV, Ministerul Educației afirmă că în 2021 au fost închise șase instituții de învățământ, iar în 2022, doar una. Deocamdată. Este vorba despre școli primare din Chișinău, Fălești, Nisporeni, Rezina și Ștefan Vodă, care erau frecventate de aproximativ câte zece elevi. Au fost închise și două gimnazii, unul din Telenești, în care învățau 58 de elevi, și altul - în Basarabeasca. Cauzele sunt multiple: deficitul de buget, lipsa elevilor și a cadrelor didactice, dar și condiții de studii neadecvate. Ministerul Educației precizează că banii obținuți în urma lichidării școlilor sunt transferați spre alte instituții de învățământ, pentru îmbunătățirea condițiilor de studii.

Procesul de optimizare a școlilor din Republica Moldova a început în anii 2000, în perioada guvernării comuniste. Un studiu al Expert Grup arată că, la începutul anului școlar 2000, în Republica Moldova învățau peste 630 de mii de elevi. Cinci ani mai târziu, învățau cu 111 mii mai puțin.

Între 2012 și 2016 au fost închise 137 de școli, după ce numărul elevilor a scăzut de două ori, iar în raioane existau clase cu câte cinci elevi.

comentarii: