Hotărârea care nu este obligatorie din punct de vedere juridic este pregătită să informeze modul în care comunitatea globală gestionează ceea ce ar putea deveni una dintre luptele definitorii pentru drepturile omului din secolul XXI.

Estimările variază mult, dar un studiu recent realizat de Grupul interguvernamental privind Schimbările Climatice prevede că între 25 de milioane şi 1 miliard de oameni ar putea fi strămutaţi din cauza schimbărilor climatice la nivel global până în 2050. Alte estimări plasează cifra la 2 miliarde sau mai mult până în 2100.

„Este o dovadă suplimentară că mişcările de refugiaţi şi problema mai largă a migraţiei populaţiilor ... reprezintă o provocare globală care nu se poate limita la câteva ţări", a spus Grandi.

Grandi a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că persoanele care îşi părăsesc locurile de baştină din cauza schimbărilor climatice trebuie să fie trataţi ca refugiaţi de ţările spre care emigrează, transmite gandul.info.

Comisia ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a hotărât, luni, în legătură cu locuitorii insulei Ioane Teitiota din Kiribati, care au intentat un proces împotriva Noii Zeelande, după ce autorităţile de acolo au respins cererile de azil formulate de aceştia.

„Hotărârea spune că dacă aveţi o ameninţare imediată la adresa vieţii dumneavoastră din cauza schimbărilor climatice, din cauza situaţiilor de urgenţă climatică şi dacă treceţi frontiera şi mergeţi într-o altă ţară, nu ar trebui să fiţi trimişi înapoi, deoarece ar fi un risc la adresa vieţii dumneavoastră, la fel ca într-un război sau într-o situaţie de persecuţie", a subliniat Grandi.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru o mare creştere a numărului de oameni care se mută împotriva voinţei lor", a spus oficialul. "Nu m-aş încumeta să vorbesc despre cifre specifice, este prea speculativ, dar cu siguranţă vorbim despre milioane", a adăugat Grandi.

Bugetul UNHCR a crescut de la 1 miliard de dolari la începutul anilor '90 la 8,6 miliarde de dolari în 2019, în urma conflictelor din Irak, Afganistan şi Siria. Agenţia ONU asistă în acest moment peste 70 de milioane de refugiaţi.