Breaking News

image
Sursa foto: fda.gov

Un medicament de 1.000 de ori mai puternic decât morfina a fost brevetat în SUA

Agenţia americană pentru controlul medicamentelor a aprobat comercializarea unui medicament din clasa opioidelor de 10 ori mai puternic decât pastilele deja existente în Statele Unite.

Anunţul a fost criticat de mulţi experţi din domeniul sănătăţii. În plină criză a dependenţei de opioide, care este catalogată chiar de Casa Albă drept situaţie de urgenţă naţională, apariţia noului medicament generează temeri că va duce la creşterea deceselor din cauza supradozelor.

Substanţa este comercializată sub forma unei pastile cu aplicator şi are un timp rapid de acţiune.

Medicamentul se numește Dsuvia și a fost dezvoltat pentru uz în urgenţe medicale severe sau în teatre de operaţiuni militare.

Dr. Jen Ashton a declarat la ABC News că medicamentul este de 1.000 de ori mai puternic decât morfina și se folosește pentru dureri acute și puternice, dar pe termen scurt și numai cu supervizare medicală, scrie Digi24. Deși se administrează pe cale orală, sub forma unei mici pastile, își face efectul mai repede decât în cazul unei administrări pe cale venoasă.

Evident, un medicament atât de puternic din clasa opioidelor comportă și riscuri - poate duce la stop respirator și chiar deces atunci când este administrat prima dată.

Citeşte mai mult despre

comentarii: