image
Sursa foto: captură video

Mișcarea de Rezistență ACUM cere inițierea procedurii de confiscare a averii nejustificate a lui Plahotniuc

Mișcarea de Rezistență ACUM cere inițierea procedurii de confiscare a averii nejustificate a lui Plahotniuc. În cadrul unui flashmob organizat astăzi în fața sediului Autorității Naționale de Integritate a fost depusă o sesizare în acest sens.

„Cu aproape 2 săptămâni în urmă, RISE Moldova a publicat investigația „Paradisul Oligarhului” în care care a demonstrat că Plahotniuc deține 4 vile de lux în Franța, România și Elveția, cu o valoare de peste 30 de milioane de euro. Niciuna dintre aceste vile nu a fost declarată de către Plahotniuc în declarațiile sale de avere depuse pentru anii 2008-2014, chiar dacă cele patru proprietăți au fost obținute între anii 2008 și 2012”, susțin membrii Mișcării de Rezistență ACUM.

„Atât legea veche, cât și cea nouă obligă orice demnitar să-și declare nu doar bunurile înscrise pe el și familia sa, ci și oricare bun care îi aparține de facto, indiferent pe cine aceste bunuri sunt înscrise pe hârtie. În cazul lui Plahotniuc, 3 dintre cele 4 vile sunt înscrise pe o companie din Cipru, iar jurnaliștii au descoperit că beneficiarul final al acestei companii cipriote este, de fapt, soția lui Plahotniuc”, mai declară aceștia.

Conform jurnaliștilor de investigație, în perioada cât a fost deputat Vladimir Plahotniuc a declarat un venit oficial de 105 milioane de lei (convertiți în euro – puțin peste 7 milioane), adică de patru ori mai puțin decât doar valoarea celor patru imobile din străinătate (evaluate la peste 30 de milioane de euro).

„ANI este o instituție nouă, o instituție creată la insistența și cu sprijinul partenerilor externi, o instituție care trebuie să lupte împotriva funcționarilor corupți, care nu-și declară averile sau care au averi ce depășesc cu mult veniturile legale obținute. Anume această instituție trebuie să inițieze confiscarea averii celor care nu-și pot justifica casele și mașinile”, au cerut membrii Mișcării de Rezistență ACUM.

„Deoarece ANI nu s-a autosesizat în urma investigației RISE, am decis să depunem noi o sesizare în care cerem să se investigheze ceea ce au constatat și documentat jurnaliștii cu privire la vilele lui Plahotniuc. ANI are acum o șansă unică să demonstreze că este într-adevăr o instituție care luptă cu funcționarii corupți și nu una care slujește funcționarii corupți”, au mai declarat ei.

În zilele următoare va fi depusă o sesizare și la Procuratură.

Citeşte mai mult despre

comentarii: