image
Sursa foto: captură video Jurnal.md

Replici tăioase în adresa preoților: „Din cauza speculațiilor despre implantarea cipurilor, oamenii refuză să ia tratament”

Dispute între membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe și specialiștii în sănătate, legislație și comunicare, din cauza informațiilor dezinformatoare și a fake-newsurilor despre microcipare prin vaccinare, difuzate de site-uri cu profil religios, și alimentate intens de reprezentanții bisericii. Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente a declarat că unii oameni refuză să urmeze tratamentele și recomandările medicilor, din cauza știrilor false credibilizate de preoți despre „implementarea tehnologiei 5G, care permit sistemului să îl controleze pe om de la distanță”.

Voi simțiți măcar o parte din vină, că mulți oameni din cauza faptului că în loc să-i luminați, i-ați indus în întuneric, aflându-se chiar în secția de reanimare, refuză să primească medicamentația pentru că ei au crezut în ceea ce ați spus dumneavoatră despre prostiile cu ciparea. Nu am văzut ca în alte țări, bisericile să intervină în halul ăsta pentru a înșela oamenii. Pentru asta ar trebui să existe și o răspundere, nu doar bisericească dar și legală”, a declarat Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente, în cadrul talk-showului „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Pe de altă parte, preotul spune că biserica nu a negat existența virusului, însă s-a revoltat în legătura cu decizia autorităților de a închide lăcașele sfinte, precizând că „nimeni nu are dreptul să poruncească bisericii”. Totodată, se precizează că prin solicitarea către Guvern, sinodul a cerut doar vaccinarea benevolă,

„Virusul există, problema există în sine, doar că panica în jurul virusului este cât se poate de sporită. Nimeni nu are dreptul să poruncească bisericii să-și sisteze activitatea. Biserica ortodoxă vorbește despre faptul că nimeni nu are dreptul să ne de-a poruncă să închidem bisericile. Autoritățile nu s-au consultat cu noi, deși credem că trebuia să fie o decizie comună. Bisericile trebuiau să rămână deschise, iar oamenii să facă alegerea dacă să vină sau nu, dacă cred în asta sau nu. Cât despre vaccinare, în solicitare era precizat doar despre vaccinarea benevolă a oamenilor”, a declarat preotul Mitropoliei Moldovei, Iulian Rață.

Și specialiștii în legislație și management în sănătate spun că speculațiile alimentate de Mitropolia Moldovei, nu au făcut decât să inducă lumea în eroare

„Atunci când sistemul sănătății informează despre cum să ne protejăm de virus, și a unui set de norme în contextul unei epidemii, însă apar alți lideri, (oamenii noștri își au liderii lor pe care-i ascultă), și care în loc să preia mesajul, îl neagă și încep să-și spună propriile mesaje, care va fi reacția societății. Atunci când mesajul trebuia să fie preluat de alte autorități, biserica în afară de neîncredere și zăpăcirea populației nu a dus la nimic”, a declarat Rodica Rusu Gramma, specialist în legislatie si management în sănătate, conferențiar univ. la Școala de Management în Sănătate.

Amintim că disputele au început după ce la data de 19 mai, Mitropolia a plasat pe site-ul său, două adresări ale Sinodului către conducerea țării – una în care alimentează speculațiile răspândite, concertat, de diferite site-uri de știri false, despre microcipare prin vaccinare și alta în care cere Guvernului să permită reluarea slujbelor religioase - în caz contrar, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova amenință cu excluderea premierului Ion Chicu din „pomenirea și rugăciunea Bisericii”.

Ulterior mai multe site-uri cu profil religios au susțint falsurile despre microcipare prin vaccinare. OMS și alte organizații internaționale în domeniul sănătății au infirmat aceste acuzații.

Șeful Direcției control și asistență juridică din cadrul Agenției Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Denis Sitari, a comunicat pentru Report.md că isteria legată de antenele 5G și „cipizarea” populației este una falsă, mai ales că în Moldova nu există nicio antenă de acest tip. „3G, 4G sau 5G e doar o tehnologie. Antena e antenă. Pur și simplu banda de frecvențe utilizată este diferită. O antenă 5G nu are nimic cosmic în ea”, a explicat Denis Sitari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: