image
Sursa foto: politia.md

Liber peste o lună după ce, de Crăciun, a urcat beat la volan şi a accidentat mortal un copil de 12 ani la Briceni

Bărbatul care în seara de Crăciun a urcat beat la volan și a lovit un copil de 12 ani, care a murit peste o săptămână la spital, se află în libertate.

Zilele trecute, pe adresa redacţiei a venit un mesaj de la un cetăţean din Caracuşenii Vechi, Briceni, care s-a arătat revoltat că bărbatul care a provocat un accident pe 25 decembrie 2019, soldat cu moartea unui copil, se află în libertate, fiind eliberat de Judecătoria Briceni.

Pe 16 februarie curent, Cătălin Colibnic din satul Constantinovca, Edineţ, ar fi împlinit 13 ani. Pe 25 decembrie, băiatul a mers în vizită la bunelul său, Vasile, originar din satul vecin, Caracuşenii Vechi. Seara a mers cu colindatul împreună cu alţi copii pe la rude prin sat.

Potrivit poliției, copilul mergea pe marginea carosabilului în seara zilei de 25 decembrie când a fost tamponat de un automobil. La volanul mașinii se afla un bărbat de 54 de ani, în stare de ebrietate. Testul cu alcoolscopul a arătat o concentrație de 0,61 mg/l.

Familia Colibnic este o familie vulnerabilă, aflată la evidenţa asistentului social din cadrul primăriei Constantinovca. Soţii Colibnic mai au doi copii, de 15 şi 17 ani.

Solicitată de Jurnal.md, mama băiatului, Elena, ne-a spus că au fost contactaţi de familia şoferului atunci când erau în spital. Şoferul s-a oferit să acopere cheltuielile pentru tratament, iar ulterior - pentru funeralii. Totodată, a oferit o anumită sumă de bani familiei.

„Am stat timp de opt zile alături de Cătălin la spital. Medicii ne-au informat că i-a fost afectat creierul. Nu şi-a revenit din comă. Nu am schimbat niciun cuvânt cât timp a zăcut. Mi se rupea inima. Nu aveam nici bani de înmormântare. M-am sfătuit cu ceilalţi doi copii. Mi-au zis că nu-l mai putem întoarce pe Cătălin, să acceptăm ajutorul. Şoferul a acoperit cheltuielile, în total - vreo 100 de mii de lei... Am mers la avocatul lui şi am semnat un document că ne-a dat această sumă”, ne spune mama copilul.

La rândul său, Viorel, tatăl băiatului, a spus că ştie că şoferul e în arest la domiciliu. „Noi l-am iertat, ce ne rămâne să facem? Pe copil, din păcate, nu-l putem întoarce”, ne-a spus tatăl băiatului.

Responsabilii de la Judecătoria Briceni au precizat, pentru Jurnal.md, că după expirarea termenului de arest preventiv, instanţa a decis plasarea în arest la domiciliu a şoferului. Decizia a fost luată de judecătoarea Aurelia Procopişina.

Filaret Ganaş este întreprinzător local, administrator şi fondator al unei întreprinderi individuale „Doina Ganaş”. Potrivit reprezentanţilor primăriei, acesta deţine un magazin alimentar în satul Caracuşenii Vechi.

Solicitat de Jurnal.md, Adrian Cojocaru, avocatul lui Filaret Ganaş, a declarat că clientul său este în arest preventiv şi că au existat mai mulţi factori care au contribuit la luarea acestei decizii, printre care faptul că nu a avut antecedente penale, îşi recunoaşte vina şi s-a oferit să compenseze o parte din daunele morale şi materiale ale familiei copilului decedat.

Pentru fapta sa, şoferul este cercetat penal şi riscă de la 4 până la 8 ani de închisoare. Totodată, i-a fost luat permisul de conducere şi riscă să fie privat de dreptul de a mai conduce mijloace de transport.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: