image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Blinken: „Vom investi 18 milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic din Republica Moldova”

Secretarul de Stat al SUA, Antony J. Blinken, a spus că SUA va investi 18 milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic al RM, de asemenea, va spirjini negocierile în formatul 5+2 pentru a găsi o soluție cuprinzătoare în conflictul Transnistriei.

„Vom investi 18 milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic a cărui securitate este importantă pentru suveranitatea voastră. Noi sprijinim negocierile în formatul 5+2 pentru a găsi o soluție cuprinzătoare în conflictul Transnistriei. Vom încerca să profităm de toate șansele pentru a întări relațiile între noi în toate domeniile: economic, educațional, cultural, dar în contextul provocărilor cu care ne confruntăm acum azi, conlucrând împreună vom avea mai mult succes, în special, cu partenerii noștri de dezvoltare democrați. Noi știm că acele țări care-și respectă drepturile omului, statul de drept și alte lucruri sunt cei care produc și cele mai bune rezultate pentru cetățenii lor. De aceea, noi vom sprijini Republica Moldova în realizarea priorităților sale, lupta împotriva corpuției, reformelor democratice, întărirea responsabilității și integrității sectorului public și juridic și dezvoltarea unui secgtor de media independet care să poată oferi informații de încredere. (...) Sunt recunoscător Republicii Moldova pentru acești ultimii 30 de ani și așteptăm cu nerăbdare să vedem următorii 30 de ani ce vor aduce. Vreau să mulțumesc în numele poporului american pentru tot ce a făcut RM pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina”, a declarat Blinken.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, aflat astăzi, duminică, 6 martie, într-o vizită oficială la Chișinău, activează de aproape 30 de ani în structurile de stat americane.

În perioada 3-8 martie, oficialul vizitează în total cinci țări europene – Belgia, Polonia, Republica Moldova, Letonia, Lituania și Estonia – pentru consultări ample cu aliații NATO și partenerii europeni cu privire „la războiul neprovocat și nejustificat pe care Federația Rusă îl poartă împotriva Ucrainei”, anunța anterior Departamentul de Stat al SUA.

comentarii: