image
Sursa foto: captură video

Directorul ANSP, despre regimul de carantină în localități: „Indiferent de statut lumea trebuie să rămână în autoizolare”

Indiferent dacă este localitatea plasată în stare de carantină sau nu, oamenii trebuie să rămână autoizolați și să reducă la maxim posibil interacțiunea cu alte persoane, spune directorul Agenției Națională pentru Sănătate Publică. Până în prezent zece localități din Republica Moldova unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de Covid-19, sunt plasate în carantină.

„Scoaterea localității de sub carantină așa cum se va întâmpla cu raionul Hâncești, nu înseamnă nicidecum că avem frâu liber pentru plimbări și ieșiri. Intrările și ieșirile trebuie să fie strict monitorizate. Toste persoanele care revin acasă din străinătate trebuie să rămână în autoizolare dublă, de societate și de ceilalți membri ai familiei.

Potrivit directorului ANSP, Nicolae Furtună, persoanele care au efectuat testul pentru Covid-19 și au avut un rezultat negativ, trebuie să rămână în continuare pentru un termen de 14 zile în autoizolare.

Totodată, perioada de carantină în localitatea în care s-a declarat acest regim, se încheie atunci când au trecut 14 zile de la înregistrarea ultimului caz.

Primele localități plasate în carantină au fost satul Bâlceana și Sofia din raionul Hâncești, unde s-au înregistrat mai multe cazuri de coronavirus cu transmitere locală. Primul deces din Republica Moldova din cauza Covid-19, fiind înregistrat în satul Bâlceana. Acum la Hâncești sunt înregistrate 27 de cazuri.

După răspîndirea cazurilor de coronavirus, satul Talmaza și satul Carahasani din raionul Ștefan Vodă, dar și orașul Ștefan Vodă au fost plasate în carantină. La Ștefan Vodă sunt acum înregistrate 50 de cazuri.

În carantină a fost plasat satul Pohorniceni din raionul Orhei, satul Păulești din raionul Călărași și orașul Sângerei și Soroca.

Potrivit informațiilor, la Ștefan Vodă sunt acum înregistrate 50 de cazuri, la Soroca-41 de cazuri, iar la Hâncești-27 de cazuri.

Totodată la Cahul sunt 20 cazuri, la Ialoveni 19 cazuri, Sângerei-10 cazuri, Căușeni opt cazuri, Anenii Noi șapte cazuri, Orhei șase cazuri, la Râșcani și Bălți câte cinci cazuri, Taraclia-patru cazuri, NIsporeni și Briceni câte trei cazuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: