image
Sursa foto: jurnal.md

Chișinăul a solicitat Tiraspolului să renunțe la acțiunile cu caracter provocator și la încălcările din Zona de Securitate

Membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au avut astăzi, 30 iunie, o reuniune de lucru la Bender, anunță Biroul politici de reintegrare.

Problema posturilor structurilor transnistrene, instalate abuziv și fără coordonarea Comisiei, a constituit subiectul central abordat de către delegația Chișinăului. Prezența acestora în Zona de Securitate a fost reflectată în trei rapoarte săptămânale prezentate în cadrul ședinței de către Comandamentul Militar Întrunit.

Delegația Republicii Moldova a susținut că posturile ilegale  și  reprezentanții înarmați ai structurilor de forță subordonate Tiraspolului nu-și au locul în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și a cerut retragerea acestora.

Delegația Republicii Moldova a declarat că acțiunile unilaterale ale exponenților transnistreni, precum și tentativele acestora de a distorsiona faptele și a reinterpreta documentele operațiunii de pacificare de pe râul Nistru, provoacă blocaje în activitatea CUC, a Comandamentului Militar Întrunit și contravin Acordului din 21 iulie 1992.

În declarația delegației Republicii Moldova, difuzată participanților la lucrările CUC, s-a cerut acestora să formuleze o justă apreciere acțiunilor provocatoare ale Tiraspolului, iar delegația regiunii transnistrene a fost chemată să revină în albia constructivității, să înceteze abordările confrontaționiste și generarea disensiunilor în cadrul Comisiei Unificate de Control și Comandamentului Militar Întrunit.

Pe durata ședinței nu au fost luate decizii privind subiectele examinate, iar discuțiile vor fi reluate în data de 7 iulie 2022.

comentarii: