image
Sursa foto: jurnal.md

Grupul de lucru parlamentar a indentificat câteva soluții pentru agricultori: PD-PSRM cheamă la calm agricultorii

Subvenții de câte 1080 de lei per hectar, excludere a certificatelor privind datoriile față de bugetul de stat, reeșalonarea creditelor pentru 12 luni, sunt unele din soluțiile identificate de către grupul de lucru parlamentar format acum câteva zile pentru soluționarea problemelor fermierilor. Platforma DA cere de urgență acordarea a minim 500 milioane de lei drept compensații pentru agricultori pe categoria primei grupe de culturi agricole, membrii PD, PSRM susțin că ținând cont de realitățile RM, 200 de milioane ar fi suficient.

După trei zile de consultări, discuții membrii grupului de lucru parlamentar pentru soluționarea problemelor agricultorilor susțin că au identificat câteva soluții de comun acord iar mâine la următoarea ședință vor propune ca săptămâna viitoare să fie convocată ședința legislativului, susține Alexandru Slusari, membrul grupului din partea Platformei DA.

„Pe finanțare e nevoie de a simplifica subvenționarea creditelor, fără a fi sustrase din circuitul financiar resursele provenite din credite etc. Platforma DA insistă pe suma de cel puțin 500 mln și indică concret sursele. Și grupul de lucru solicită deblocarea acestor resurse, deși guvernul se opune, dar 1000 de lei per ha nu pot soluționa problema”, susține Slusari.

Radu Mudreac, membrul grupului din partea PSRM a declarat că așa sumă ca ceea pe care o oferă statul acum nu s-a mai dat niciodată.

„1080 de lei, da e puțin dar niciodată nu s-au dat atâția bani. Noi chemăm la calm agricultorii și să nu facă politică”, a declarat Mudreac.

Nicolae Ciubuc, președintele grupului parlamentar din partea PD susține că ținând cont de realitățile RM această sumă este un ajutor pe măsură.

„Trebuie să ținem cont de realitățile Republici Moldova, știu că mulți colegi fac populisme. Vreau să spun că în istoria RM niciodată nu a fost acordată suma similară celei de acum, 1080 de lei. Da, desigur nu este capabil acestă sumă să acopere toate cheltuielile dar este un efort. Aceștia vor beneficia de 1080 de lei pentru hectar, deja s-a început procesul colectării de acte și într-un final vor beneficia de acești bani”, a punctat Ciubuc.

Pe lângă subvențiile de 1080 de lei Ciubuc susține că s-a reușit reeșalonarea creditelor pentru 12 luni și excludere a certiificatelor privind datorii față de bugetul de stat, astfel fermierii vor putea beneficia de subvenții din partea statului.

„Vorbim de suma de 200 milioane de lei care va fi restructurată pentru perioada următoare”, a menționat Ciubuc.

Platforma DA cere Guvernului alocarea de urgență a minim 500 milioane de lei drept compensații pentru agricultori pe categoria primei grupe de culturi agricole.

La rândul său Nicolae Ciubuc susține că nu este posibil alocarea unei asemenea sume.

„Noi ne-am fi dorit și cu 500 de milioane de lei doar că trebuie să ținem cont de realitățile RM”, a precizat acesta.

Platforma DA cere să fie convocată săptămâna viitoare ședința extraordinară a Parlamentului. „Dacă poziția guvernului va regresa, mâine vă vom informa asupra despre concluziile și acțiunile noastre ulterioare. Noi nu dorim să politizăm protestele, dar nici să așteptăm inactivi catastrofa nu avem dreptul”, a declarat Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: