image
Sursa foto: chisinau.md

Secretar de Stat, despre mirosul din capitală: „De 6 ani bat alarma; Nimeni nu mă aude, pentru că asta încurcă bussinesului”

Problema mirosului insuportabil din capitală a fost discutată astăzi la ședința Guvernului. Premierul Maia Sandu susține că totul se întâmplă din cauza unor agenți economici și a cerut Ministerului Mediului să examineze posibilitatea unei linii de creditare din care companiile ar putea să împrumute resurse suficiente pentru cumpărarea stațiilor de epurare.

„Dacă acei agenți economici erau sancționați dur acum câțiva ani, atunci ei își schimbau atitudinea, își cumpărau stații de epurare, și nu se ajungea la această situație. Procuratura, Primăria sau Apă Canal știu despre aceste lucruri pentru că nu se întâmplă de ieri. Întrebarea este când o să înceaptă să funcționeze aceste instituții”, a declarat prim-ministrul Maia Sandu.

Totodată, secretara de stat la Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Iuliana Cantaragiu a declarat că legislația de mediu permite ca atunci când prejudiciul adus mediului este într-o mărime foarte mare, să fie suspendată activitatea întreprinderii până la soluționarea defecțiunilor.

„La Procuratură exită un dosar deja de trei ani pe acțiunile similare ale firmei „Zernoff”, care încă nu a fost investigate. De șase ani de zile bat alarma la autorități, și nimeni nu vrea să audă acest lucru, fiindcă încurcă bussinesului”, susține Iuliana Cantaragiu.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, afirmă că în urma În urma investigațiilor pornite de Procuratura Generală, s-a confirmat că în râul Bâc au fost aruncate două tone de capuri de pește, de către o altă întreprindere decât cele vizate în raport.

„Aceste acțiuni se investighează sub aspect penal”, a declarat Andrei Năstase.

Secretara de Stat Iuliana Cantaragiu a declarat că legislația de mediu permite ca atunci când prejudiciu adus mediului este într-o mărime foarte mare, să fie suspendată activitatea întreprinderii până la soluționarea defecțiunilor.

Prim ministrul Maia Sandu a dipus Ministerului Mediului crearea unei linii de creditare din care ar putea să se împrumute companiile suficiente resurse ca să-și cumpere stații de epurare.

„Acești agenți economici contează pe faptul că statul este slab și că nicio instituție nu merge până la capăt și nu impune legea. Nu putem să admitem asemenea atitudine”, a declarat Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: