image
Sursa foto: Profimedia

Manifestaţii în Franţa pentru apărarea dreptului la avort: Femeile se tem că decizia din SUA ar putea inspira și alte țări

Mai multe manifestaţii cu sute de persoane fiecare au avut loc sâmbătă în Franţa pentru a apăra dreptul la avort şi pentru a arăta susținere pentru femeile din SUA, după decizia Curţii Supreme de a anula protecţia juridică pentru întreruperile de sarcină.

În fruntea manifestaţiei de la Paris s-a aflat Suzy Rojtman, membră a colectivului „Avortul în Europa - Femeile decid”, care a spus că este vorba de o „undă de şoc”.

Ea se teme că, „dată fiind importanţa SUA în lume”, dreptul la avort ar putea regresa „peste tot” şi că „unele ţări s-ar putea inspira de la SUA pentru a nega acest drept fundamental”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Tot la Paris, unde au defilat aproximativ 1.500 de persoane, conform Ministerului de Interne, o tânără de 16 ani, Thais, afişa o pancartă pe care scria „130 de centre de întrerupere de sarcină s-au închis în 15 ani” în Franţa. Ea şi-a exprimat îngrijorarea că ar putea urma „un efect al bulgărelui de zăpadă”.

Manifestanţii, printre care s-au numărat şi bărbaţi şi multe femei foarte tinere, au defilat cântând „De la New York până la Paris, avort liber şi gratuit” sau „Ne-am luptat pentru a câştiga dreptul la avort, ne vom lupta pentru a-l păstra”.

„Întreruperea de sarcină salvează vieţi”, „Ia-ţi legile de pe corpul meu”, „Lăsaţi femeile în pace odată”, se putea citi pe pancartele participanţilor. Multe erau scrise în engleză.

Colectivului „Avortul în Europa - Femeile decid” i s-au alăturat numeroase asociaţii feministe, sindicate şi partide politice, astfel că în total au avut loc aproximativ 30 de manifestaţii cu circa 6.500 de persoane în toată Franţa, conform Ministerului de Interne.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă a SUA a pus capăt garanţiei juridice federale a întreruperii voluntare de sarcină în toată ţara. Acum, cele 50 de state trebuie să se pronunţe separat asupra avortului.

Jumătate dintre ele, conform Institutului Guttmacher, în special din sud şi din centru, au interzis deja avortul sau iau în considerare să o facă.

comentarii: