image
Sursa foto: theverge.com

Cum se simt cei trei muzicieni din RM, care au concertat în orașul din China, de unde a pornit noul coronavirus ucigaș

Cei trei muzicieni din Republica Moldova, care au concertat alături din Filarmonica Banatul şi de alte filarmonici din România în oraşul Wuhan din China, zona unde este un focar de infecţie cu un coronavirus ucigaş, se simt bine.

În prezent, aceştia nu frecventează repetiţiile, ne-au informat directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, şi rectorul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Victoria Melnic.

Presa din România a anunţat anterior că o orchestră formată din 50 de oameni s-a întors marți, 21 ianuarie, la Timișoara. Muzicieni de la Filarmonica Banatul din Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța au avut un turneu de 50 de zile în China, țară aflată acum sub alertă din cauza unui coronavirus letal. 18 dintre artiști sunt de la Filarmonica Banatul din Timișoara. Printre studenţii reveniţi acasă sunt şi trei muzicieni din Chişinău. Ei au concertat și în orașul Wuhan, considerat zona zero de alertă pentru noul virus.

Radu Croitor, violoncelist de la Chişinău, ne-a spus că a fost şi el în turneu, dar la întoarcere, directorul Filarmonicii din Braşov, unde este angajat, a avut grijă să-i ofere două săptămâni de concediu medical. La fel au procedat toţi directorii de filarmonici din România în raport cu muzicienii reveniţi de peste hotare.

„Ştiu care este situaţia colegilor din România, dar nu ştiu care e situaţia colegilor de la Chişinău. Directorii de la Sala cu Orgă şi de la AMTAP ar trebui să ia exemplu de la colegii români”, ne-a spus violoncelistul.

Solicitată de Jurnal md, Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă, afirmă că muziciana care a fost în acest turneu a venit ieri prima zi la repetiţii.

„Doamna a fost trimisă să facă investigaţiile de rigoare. Ne-a spus că a fost în orașul Wuhan pe 4 ianuarie. Au trecut 20 de zile de atunci. Dacă s-ar fi molipsit, boala s-ar fi manifestat. Cu toate acestea, a efectuat deja analiza de sânge şi a trecut controlul la pulmonolog. Pe parcursul zilei de azi va avea rezultatele. I-am recomandat să stea un timp acasă”, ne-a spus directoarea.

Rectorul AMTAP, Victoria Melnic, spune că studenţii sunt în vacanţă şi că vor reveni luni la ore.

„Am telefonat profesorii care au avut două studente în acea trupă, după ce am aflat că studenţii din Constanţa sunt în carantină. Mi-a spus că sunt acasă şi că se simt bine”, a declarat Victoria Melnic.

Alexandru Ureche, profesor de vioară, a precizat că studenta sa a vizitat orașul Wuhan din China la începutul lunii ianuarie.

„Mi-a spus că au trecut prin mai multe filtre la ieşirea din China şi din Germania. Acum sunt acasă şi se simt bine. Săptămâna viitoare vor reveni la ore, deoarece au un examen de la care nu pot absenta”, ne-a spus muzicianul.

Potrivit Tion.ro, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara a decis ca cei 18 angajaţii ai săi care au fost în China vor sta acasă pe parcursul a 14 zile, într-un fel de carantină. La fel au procedat şi ceilalţi directori.

Despre virusul din China vorbește și Organizația Mondială a Sănătății, care a avertizat că noul tip de coronavirus s-ar putea răspândi cu ușurință la nivel mondial. Spitalele din întreaga lume au fost îndemnate să se pregătească pentru un eventual scenariu. Mai mult, medicii români spun că simptomele seamănă foarte mult cu gripa, iar eventualii bolnavi ar putea fi tratați în țară.

România a luat deja primele măsuri pentru a preveni prezența virusului în țară. Autoritățile intenționează să cumpere camere cu termoviziune care să identifice persoanele cu febră.

Coronavirusurile provin dintr-o familie mai mare de virusuri care creează diverse boli. Simptomele încep de la febră și pot ajunge la insuficiență renală. Se pot transmite ușor de la o persoană la alta. Virusul detectat în China creează febră și dificultăți respiratorii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: