image
Sursa foto: radiotrek.rv.ua

VIDEO // Tot mai mulți medici infectați cu coronavirus rămân fără indemnizațiile promise de Guvern

Mai mulți asistenți medicali din țară, care au fost infectați cu COVID-19, au rămas fără indemnizațiile de 16 mii de lei, pe care ar fi trebuit să le primească după tratament. Printre aceștia se numără și Hartina Scorțescu din satul Molești, Ialoveni care a dedicat medicinei aproximativ 50 de ani. Acum simte că statul o minte. Femeia vrea să-și primească banii care i-au fost promiși, în caz contrar va depune o plângere în judecată.

Hartina Scorțescu are 71 de ani. În calitate de asistentă medicală activeaza din 1971. Ca pentru mulți alți medici, anul 2020 a fost și pentru ea o adevărată provocare. Cel mai greu i-a fost atunci când s-a infectat cu COVID-19. Nu s-a dat bătută și, în pofida vârstei, a învins virusul. În luna septembrie, femeia s-a reântors la muncă și a solictat cei 16 mii de lei promiși de Guvern. A aflat însă că a fost exclusă din lista potențialilor beneficiari.

Hartina Scorțescu, asistentă medicală din satul Molești: „La sfârșitul lunii septembrie - începutul lui octombrie, banii trebuiau să fie. Eu am văzut că au trecut două luni și am plecat la raion. Mi-au spus că banii sunt, dar nu pot să mii dea pentru că așa indicații au primit de la minister. Am sunat și la ministerul Sănătații, unde mi-au spus că eu nu am dreptul să primesc acei bani pentru că ei au fost trimiși către Cabinet individual. Banii au fost trimiși, dar eu nu am primit nimic, chiar dacă eram pe lista ministerului."

Ulterior, femeia a mers să-i ceară socoteală administratoarei Cabinetului individual, dar și de această dată a fost neglijată.

Hartina Scorțescu, asistentă medicală din satul Molești: „Toți banii au fost transferați la medicul de familie. Am fost la medic să întreb, dar mi-a zis că nu este corect, că ea nu a primit și nu are bani. Banii sunt, dar nu vor să mi-i dea. - De ce spuneți așa? Credeți că vor să ducă de nas și să vă poarte pe drumuri doar ca să nu primiți nicun leu? - Așa este și așa consider eu. Alți colegi sunt de aceeași părere."

Asistenta medicală este nemulțumită de atitudinea reprezentanților instituțiilor medicale și a spus că este hotărâtă să-și facă dreptate.

Hartina Scorțescu, asistentă medicală din satul Molești: „Am vorbit cu un avocat și cred că vom da în judecată. Dacă va fi nevoie voi ajunge și la Curtea de Apel. Avocatul mi-a zis că nu este normal tot ceea ce se întâmplă. Este ordin pentru toți lucrătorii medicali. Toți lucrătorii medicali care se vor infecta cu Covid în perioada anului 2020-2021 vor fi programați pentru a primi cei 16 mii de lei. Dar numai eu nu primesc. Ceilalți primesc toți, numai eu sunt unica care nu vad niciun ban."

Pe de altă parte, administratoarea Cabinetului Individual al Medicilor de Familei, Nadejda Fărâmă, ne-a spus că în contul instituției nu a fost tranferată nicio sumă de bani. Mai mult, aceasta susține că și ea este nedumerită de tot ceea ce se întâmplă și ar fi solicitat explicații ministerului, dar până astăzi nu a primit niciun răspuns.

Nadejda Fărâmă, administratorul Cabinetul Individual al Medicului de Familie: „Pe contul instituției nu au fost trimiși bani. Eu pot să vă arăt toate documentele și toate solicitările care au fost făcute. Din câte eu cunosc din răspunsurile neoficiale de la reprezentanții consiliului, banii au fost trimiși în contul consiliului raion și la moment ar fi blocați în contul lor, pentru că s-a constatat că doamna Hartina nu corespunde cerințelor de achitare a îndemnizației.Nu cred că este corect ca o persoană care activează în prima linie să nu-i fie achitată indemnizația."

Vicepreședintele raionului Ialoveni, Andrei Eremia, a confirmat că banii sunt pe contul Cansiliului, doar că odată cu banii, instituția a fost somată să nu-i repartizeze. Nici la nivelul Consiliului nu se cunoaște de ce se întâmplă acest lucru. Eremia a declarat că mâine, la prima ora, se va ocupa de acesă problemă.

Andrei Eremia, vicepreședintele raionului Ialoveni: „Banii sunt, dar ne-au spus să nu-i repartizăm. Înțelegeți în ce dificultate ne aflăm? Acum stăm și nu știm ce să facem și cum să o întoarcem. Mâine mai facem o legătură cu dumnealor, pentru a ni se prezenta partea legală, pentru că banii îi avem dar nu putem face nimic cu ei."

Am încercat astăzi să luăm o reacție celor de la Ministerul Sănătății, dar până la această oră nimeni din factorii de decizie de acolo nu ne-a răspuns la niciun telefon. Pe 10 aprilie, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern privind alocarea indemnizației unice în valoare de 16 mii de lei pentru personalul medical care s-a infectat cu Covid-19 la locul de muncă. Atunci, Agenția Națională de Sănătate Publică anunțase că bani vor primi doar 29 de lucrători medicali, care s-au infectat la locul de muncă în luna martie. Subiectul a generat discuții aprinse, iar decizia a fost revizuită. În cele din urmă s-a decis ca toți cei infectați la locul de muncă să primească indemnizații.

Noutăţile partenerilor

comentarii: