image
Sursa foto: Jurnal.md

The Brussels Times: „Stoianoglo, principala armă a lui Dodon și a Rusiei împotriva Maiei Sandu”

Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este privit de presa europeană ca fiind agentul Federației Ruse și principalul jucător al lui Igor Dodon împotriva Maiei Sandu. În renumita publicație The Brussels Times apare un articol dedicat situației politice din RM și în care autorul precizează că Stoianoglo „este arma Moscovei împotriva Maiei Sandu și a reformelor pentru care se pronunță actualul președinte”.

Autorul scrie că unul din principalele instrumente ale lui Dodon este Alexandr Stoianoglo, amintind despre procedura trucată prin care acesta a devenit procuror general.

„Maia Sandu a înțeles perfect faptul că competiția pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova, organizată de Igor Dodon, a fost fictivă, iar rezultatele prin care Alexandr Stoianoglo fusese ales, trucate. Maia Sandu era conștientă de consecințele alegerii lui Stoianoglo în funcția de procuror general, la sabotările privind programul Anticorupție propus atunci de Guvernul Sandu. Impunând candidatura lui Stoianoglo pentru acest post, Moscova își rezolva mai multe probleme simultan. În primul rând îl proteja pe coruptul Igor Dodon și o elimina pentru un timp pe Maia Sandu de la putere, al cărui cabinet pro-occidental devenea din ce în mai popular. Drept urmare, guvernarea absolută a lui Dodon a fost prelungită pentru aproximativ un an, iar RM a s-a pomenit aruncată înapoi cu ani de zile”, se arată scris în articol.

The Brussels Times mai scrie că în acest an de mandat, Alexandr Stoianoglo, ar fi îndeplinit toate cerințele Federației Ruse, fiind acoperit și susținut de Igor Dodon. Printre beneficiile realizate Moscovei sunt eliberarea lui Veaceslav Platon și clasarea dosarului Laundromat.

„În acest an, Stoianoglo a realizat toate cerințele care i-au fost date. Au fost eliberate persoane condamnate de spionaj pentru Federația Rusă. A închis cazul Laundromatului, a dat libertate celor 13 judecători implicați, și a eliberat din închisoare unul dintre autorii jafului bancar, Veaceslav Platon. Stoianoglo a găsit o modalitate cvasi-legală pentru a-l elibera pe Platon fără a-i revizui sentința. Toate acestea au fost susținute și acoperite de Igor Dodon. După ce a părăsit zidurile închisorii de la Chișinău, Platon, se pare, l-a răsplătit cu generozitate pe Stoianoglo. Totodată, soția procurorului general a devenit proprietara a două companii ucrainene pe bilanțul căreia există acțiuni ale MICB ”, mai concluzionează autorul.

Mai mult, acesta se arată convins Alexandr Stoianoglo va juca și pe viitor un rol crucial de a supune reformele președintelui RM, iar în scurt timp, anumite persoane din anturajul Maiei Sandu se vor alege cu dosare penale.

„Alegerile parlamentare anticipate se apropie rapid și se va decide cine va avea puterea reală în Republica Moldova și ce curs de politcă externă se va urma. Este evident că Alexandr Stoianoglo va fi folosit în primul rând împotriva Maiei Sandu. În viitorul apropiat ar putea fi chiar inițiate dosare penale împotriva persoanelor din anturajul ei „Provocatorii” experimentați ai FSB cu conexiuni în lumea ilicită - Platon, Usatîi, Karamalak - își vor juca rolul în campania de discreditare a președintelui și a echipei sale. Dar rolul principal este atribuit, desigur, procurorului general Stoianoglo cu puterile sale cvasi-nelimitate și statutul de inviolabilitate”, concluzionează autorul.

Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general al RM la data de 29 noimebrie 2019, printr-un decret semnat de Igor Dodon.

Alexandr Stoianoglo este un jurist și politician de etnie găgăuză. În perioada 1992–1995 a fost stagiar, ajutor de procuror, procuror de sector, procuror șef de sector, procuror al Secției supraveghere generală, procuror superior al secției în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. În 1995–2001 a fost procuror al UTA Găgăuzia, iar în perioada 2001–2007 a fost adjunct al Procurorului General al RM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: