image
Sursa foto: antena3.ro

Ultima oră: Guvernul României a fost DEMIS prin moțiune de cenzură

Guvernul României, condus de Ludovic Orban, a fost demis prin moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, inițiată de PSD și UDMR. Asta după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

La ședința Parlamentului au fost prezenți 423 de deputați și senatori români, din totalul 465.

Numărul de voturi exprimate a fost 400, din care care „pentru” au fost 261, voturi „contra” - 139, abțineri - 0, voturi anulate - 0. Potrivit prevederilor Constituției, moțiunea se adoptă cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Odată cu adoptarea moțiunii de urgență și demiterea Guvernului Orban, legea pentru alegerea primarilor în două tururi este considerată respinsă. Prin urmare, rămâne în vigoare legislația actuală, prin care primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin.

Vedeți mai jos discursul lui Ludovic Orban înainte de punerea la vot a moțiunii de cenzură:

„Guvernul PSD a introdus coplata, noi am prorogat cu un an de zile. Mai mult e interzis pentru spitalele publice și private să ceară vreun leu în plus pentru pacienții din programele respective.
Văd că vă luptați în continuare cu băncile. Am în mână un proiect de lege intitulat: Lege privind exonarea clienților băncilor de la rambursarea unor sume reprezentând prime de stat, cu același conținut cu proiectul de ordonanță a colegului meu din guvern. Proiectul e înaintat de dl Simonis. Nu am acceptat ordonanța, pentru că am remarcat un consens parlamentar.
Eu când aud povestea asta cu împrumutile în gura PSD îmi dau seama că nu mai există rușine. Pentru ce trebuie să luăm împrumuturi? Pentru deficitul bugetar pe care ni l-ați lăsat în cârcă. În 3 ani de guvernare ați împrumutat fără să dați drumul la vreun proiect de autostradă 225 de miliarde pe nimic, ca să acoperiți găurile bugetare pe care le-ați provocat.
Dvs vorbiți de OUG care ați dat OUG ca să nu mai fie obligat premierul și ministrul Finanațelor să dea declarație pe proprie răspundere pentru veridicitatea datelor care stau la baza bugetului.
Cine a luat 500 de primari în prag de alegeri prezidențiale, nu dvs, PSD, oferindu-le mită electorală prin PNDL?
O să vă arăt că mințiți prin omisiune atunci când nu mințiți gogonat. Despre împrumuturi. În ianuarie 2020 – Guvernul PNL s-a împrumutat cu dobândă de 3,99%, martie 2019 v-ați împrumutat cu 4,65%.
România se conduce susținând investițiile. Văd că vă miroase urât un ministru care provine din mediul privat. Nu vă e rușine? Un chirurg eminent. Îl atacați în lipsă în condițiile în care este primit în Academia Franceză de Chirugie. Ar trebuie să fim mândri, nu să-l bălăcărim.
Ați greșit când l-ați trimis pe dl senator care a fost ministru de Externe în timpul alegerilor prezidențiale când au fost cele mai mari încălcări ale drepturilor diasporei. Vine el să mă învețe pe mine despre drepturi electorale, despre recomandările Comisiei de la Veneția? Acestea sunt valabile când se îngrădesc drepturile democratice.
Există o ședință de guvern în iulie 2005 când s-au adoptat 190 de acte normative, din care 41 de ordonanțe de urgență.
Ați făcut o campanie în care practic v-ați dezis de șeful vostru, care e un fake news, pozele pe care le circulați. Acele poze sunt din 2009 după turul doi al alegerilor prezidențiale, când conducerea PSD a venit să mulțumească conducerii PNL, dlui Crin Antonescu, care ulterior a fost cel cu care v-ați înțeles când ați pus bazele USL, nu cu mine și schimbul de geci a fost făcut cu următorul scop: dl Antonescu mi-a cerut să ies la conferința de presă, să ies în geaca roșie și dl Geoană i-a cerut lui Dragnea să iasă cu geaca galbenă. După ce am probat, dl Dragnea a ieșit cu geaca galbenă, iar eu nu am ieșit în fața românilor cu geaca roșie, pentru că mi-ar fi foat rușine toată viața.
Sunteți majoritari aici, când ieșiți pe stradă sunteți dezavuați și românii vor da un Parlament care să reprezinte cu cinste această națiune.”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: