image
Sursa foto: jurnal.md

Guvernul a permis importul de medicamente dubioase: „Nicio țară UE nu permite comercializarea medicamentelor neautorizate”

Ședințele buclucașe din Parlament, care a adoptat recent mai multe legi controversate, sunt preluate de Guvern. Executivul a dat undă verde importului de medicamente neînregistrate, după ce anterior, deputații au permis activitatea farmaciilor mobile. Rectificarea a fost adoptată rapid la ședința neanunțată a Guvernului, din 22 decembrie. S-a făcut fără avize, fără consultări cu societatea civilă sau comunitatea științifică.

Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului numărul 71 din 2013, cu privire la aprobarea regulamentului structurii și efectivului al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a fost prezentat în cadrul ședinței Guvernului de Silvia Cibotari, directorul Agenției.

Proiectul a fost votat fără discuții. Însă în anexa numărul 1, punct „a" al proiectului a fost introdusă o sintagmă controversată „precum și în corespundere cu solicitările și necesitatea pe piață a produselor".

Juristul Iulian Rusanovschi amintește că legislațiaîn vigoare permite importul de medicamente neautorizate doar pentru laborator, iar dacă trec testele, acestea pot fi puse în comerț în Moldova. „Adăugarea acestei sintagme „precum și" deja dublează situația când medicamentul neautorizat în țara de origine poate fi adus în Republica Moldova. Însă, de data aceasta el poate fi importat pentru distribuire și comercializare în rețele farmaceutice naționale."

O tentativă de introducere a modificărilor a fost și la Parlament, prin intermediul politicii bugetar-fiscale, dar a eșuat din cauza unor amendamente propuse de deputații din opoziție.

„Este un lucru grav, deoarece este afectat dreptul la sănătate, care este asigurat prin Constituție. Și mai mult ca atât, nicio țară din Uniunea Europeană nu permite comercializarea medicamentelor neautorizate. În primul rând este un scop financiar meschin de a se îmbogăți pe sănătatea populației și în al doilea rând, poate viza un eventual vaccin în vederea prevenirii de COVID - 19, care nu a fost autorizat în țara de origine", spune juristul

Astfel, modificarea lovește direct în securitatea farmaceutică și nu doar, afirmă experții în domeniu.

Ion Zgârcu, președintele Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova: „ Acum există un risc foarte mare, prin această modificare ca procentul medicamentelor neînregistrate care ajung pe piață să fie mult mai mare decât era până acum. Este riscul să apară pe piață niște producători dubioși, care nu trebuiesc nimănui. Se va lovi în primul rând în securitatea populației, pentru că ei vor fi cei care vor suferi, neavând parte de medicamente calitative."

Rectificarea vine la scurt timp după ce Parlamentul a permis activitatea farmaciilor mobile.

Această modificare în Hotărârea de Guvern nu este cea mai strașnică, dar venind la pachet cu aceste farmacii mobile, tarabe, buticuri, aici vine cel mai mare pericol, pentru că cei care vor să beneficieze de pe urma acestor farmacii mobile, nu mizează pe distribuitorii mari, dar mizează pe unul mai mic care nu are un asortiment foarte bogat și vrea ca prin această Hotărâre de Guvern să aducă pe piață medicamente, care multe vor fi suspecte", a mai spus Ion Zgârcu.

Proiectul legislativ a fost elaborat de către deputații Partidului "Șor" și cei din Platforma "Pentru Moldova". În document se arată că medicamentele vor putea fi eliberate de către personalul instruit, care trebuie să atenționeze cumpărătorul despre citirea prospectului pentru utilizator, cu privire la produsul medicamentos, după caz. Asta înseamnă că persoanele care vor împărți medicamentele nu vor fi neapărat specialiști în farmaceutică. Inițiativa a fost dur criticată de opoziție, dar și de farmaciști.

Guvernul neagă

Amintim că și deputații din Platforma DA au atenționat marți, 29 decembrie, opinia publică, că actuala guvernare, pe ultima sută de metri, a reușit să autorizeze prin Hotărârea de Guvern adoptată la 22 decembrie, importul medicamentelor neautorizate.

„Analizând deciziile din ultima ședință a Guvernului Chicu, am observat cu stupoare că schema de import a medicamentelor neautorizate, a fost inclusă într-un mod mișelesc, într-o Hotărâre de Guvern.

Denumirea proiectului hotărârii nu dădea nimic de bănuit. Șefa Agenției Medicamentului a dat citire proiectului în cadrul ședinței Guvernului și a vorbit doar despre Structura și personalul Agenției. Hotărârea a fost votată unanim de membrii Guvernului. Iar acum – surpriză! Citind Hotărârea aflu că pe lângă ce a fost citit în cadrul ședinței, a mai fost inclusă o modificare care să permită importul și comercializarea medicamentelor neautorizate - medicamente care nu se vând nici în țara de origine, pentru că nu au trecut toate testele de laborator”, a declarat deputatul.

Potrivit lui Liviu Vovc această decizie a Guvernului Chicu, adoptată pe ultima sută de metri, este una criminală și periculoasă pentru cetățeni.

„În clipa în care va fi publicată în Monitorul Oficial, voi sesiza Procuratura Generală și totodată voi solicita în instanță anularea acestei decizii”, a mai spus deputatul.

Executivul respinge acuzațiile: „Prin astfel de declarații, deputatul conștient dezinformează opinia publică. Executivul nu a aprobat asemenea hotărâre de Guvern. Este regretabilă lipsa de responsabilitatea a alesului poporului și cerem să dezinformeze asemenea interpretări”, se spune în declarația emisă de Boris Harea, purtătorul de cuvânt al premierului demisionar Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: