image
Sursa foto: Jurnal.md

În lipsa unor acorduri cu partenerii externi, datoria statului față de băncile comerciale a crescut de nouă ori

Împrumuturile efectuate de Ministerul Finanțelor de la băncile comerciale din Republica Moldova în prima săptămâna a anului 2021 au crescut de nouă ori în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea datoriei statului față de băncile comerciale are loc din cauza lipsei acordurilor cu partenerii externi care prevăd mai multe granturi și credite ieftine, de până la 1% anual. Anunțul este făcut de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Potrivit deputatului, în primele 6 zile ale anului 2021, Ministerul Finanțelor deja a împrumutat pe piața internă, de la băncile comerciale peste 703 milioane de lei.

Pentru comparație, în aceeași perioadă a anului trecut suma împrumutului era de 83,5 milioane de lei sau aproape de 9 ori mai mică.

„Este un semnal alarmant în contextul stabilității bugetare, precum și o tendința proastă pentru economia națională”, afirmă Alexandru Slusari.

Potrivit deputatului, lipsa acordurilor cu partenerii externi, care prevăd mai multe granturi și credite ieftine, de pănă la 1 % anual, provoacă împovărarea mai mare a statului la dobănzile de 4-5,5 % cu riscul creșterii acestora în condițiile lipsei alternativei pentru perioada indelungată a crizei politice.

Totodată, deputatul subliniază că dependența statului de sectorul bancar reduce drastic interesul băncilor să crediteze sectorul real al economiei și influențează majorarea ratelor de creditare pentru business.

Citeşte mai mult despre

comentarii: