„Considerăm că sunt profesioniști și nu vor permite abordarea voluntară a Legii Supreme”, a declarat unul din autorii proiectului de numire, socialistul Vlad Bătrâncea.

„Din punct de vedere al profesionalismului nu punem la îndoială, dar din punct de vedere al transparenței ați dat-o în bară. Ați spus că veți acționa altfel, dar continuați cu acele proceduri care există de ani de zile”, a comentat deputatul PD Andrian Candu, referindu-se la apartenența de partid.

„Fiecare din acești doi candidați care partid reprezintă?”, a insistat colegul său de partid, Vladimir Cebotari.

„La momentul în care vor deveni judecători ai CC, se vor subordona Constituției”, a fost răspunsul lui Bătrâncea.

„Cel puțin unul din candidați a fost văzut în sectorul media drept o persoană care dădea consultații, are probleme cu declarațiile de avere. Ați făcut acea evaluare și dacă doamna candidat care a picat concursurile la Parlament, Guvern și CSM a trecut aceste filtre”, a afăugat Cebotari.

„Parlamentul poate constata abateri legale când există decizii definitive ale instanței. Candidatul a fost urmărit tendențios aproape trei ani. Au fost filate rudele. Instituțiile de stat controlate de PD au căutat. Dacă ați găsit încălcări legale, la sigur acest candidat ar fi fost tras la răspundere penală. Această persoană nu are astăzi niciun singur conflict cu legea”, a spus Vlad Bătrâncea.

Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM i-a desemnat pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan, iar Guvernul - pe Nicoale Roșca și Liuba Șova