image
Sursa foto: Jurnal.md

Stoianoglo, despre rezultatele controalelor la PA și PCCOCS: „S-au comis abuzuri fără precedent asupra drepturilor omului”

Alexandru Stoianoglo, șeful Procuraturii Generale, a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă rezultatele controalelor inițiate de acesta la Procuratura Anticorupție și PCCOCS.

În urma analizelor efectuate, procurorii au identificat unele cazuri când pornirea dosarelor s-a făcut în lipsa oricărei bănuieli rezonabile, doar în baza unor rapoarte fără suport factologic, fără confirmare documentară şi probatorie, în multe dintre cazuri doar în scopul efectuării interceptărilor şi altor măsuri speciale de investigaţii.

Controalele efectuate au scos la iveală cazuri când pornirea dosarelor s-a făcut în lipsa oricărei bănuieli rezonabile, doar în baza unor rapoarte fără suport factologic, fără confirmare documentară și probatorie, în multe dintre cazuri doar în scopul efectuării interceptărilor și altor măsuri speciale de investigații.

„S-au atestat multiple cazuri de pornire a urmăririi penale pe componenţe de infracţiuni materiale în lipsa prejudiciului clar constatat. În special asemenea hotărâri a fost adoptate în cazurile infracţiunilor de abuz în serviciu”, a spus procurorul general.

Printre abaterile depistate, se numără și menținerea pe dosare a calității de învinuit perioade excesive fiind vorba de ani de zile, în stare de stres și frică pentru persoane. De asemenea, este vorba despre mimarea căutării persoanelor învinuite sau punerea neîntemeiată sub învinuire.

Totodată, zeci de persoane au fost interceptate, de la opt până la 12 luni, în condițiile în care legea prevede termenul de până la șase luni, iar temei pentru prelungire nu exista.

„Totodată, ordonanţele de pornire nu conţin date obligatorii privind cuantumul exact al impozitelor de la plata cărora s-ar fi făcut eschivarea. În spatele multora din această categorie de dosare stau atacuri asupra mediului de afaceri şi concurenţă neloială, cu abuzuri ale organelor de drept”, a mai spus Stoianoglo.

Alexandru Stoionaglo a anunțat că nu exclude că în urma acestor controale să urmeze și alte rețineri.

Cât despre acțiunile care l-ar viza pe șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, Stoianoglo a comunicat că va reveni cu declarații săptămâna viitoare, întrucât astăzi, la ora 13.00 , la Curtea de Apel Chișinău urmează să aibă loc examinarea arestului preventiv pe numele lui Morari și nu ar dori să influențeze în vreun fel decizia magistraților.

Întregul raport îl puteți găsi aici.

Conferința de presă poate fi urmărită și pe Jurnal.md.

Noutăţile partenerilor

comentarii: