image
Sursa foto: captură video // jurnal.md

O femeie de 69 de ani trăiește într-o sărăcie cruntă, cu o pensie de doar 400 de lei

Fiecare zi este o luptă crâncenă de supraviețuire pentru o bătrână din satul Schinoasa, raionul Călărași. Femeia de 69 de ani trăiește într-o sărăcie cruntă, cu o pensie de doar 400 de lei și un ajutor social de 200 de lei. În casa veche, din lut, ce riscă să cadă, nu vezi decât o dramă și lipsă totală de igienă. Și cum greutățile nu vin niciodată singure, acum câțiva ani, ea și-a pierdut graiul, iar singurul băiat pe care îl are, o bate.

Am întâlnit-o pe bâtrână în drumul din fața casei. Venea de la magazin, de unde și-a luat câte ceva de mâncare. Deși nu prea am deslușit ce vrea să ne spună, printr-un gest al mâinii am înțeles că ne invită în casă.

Ce am văzut în casa veche, din lut, în cei câțiva metri pătrați, ne-a uluit.

Supraviețuiește dintr-o pensie de 400 de lei plus ajutorul social de 200 de lei. Atât.

Focul nu prea are cu ce face. O mai ajută unii vecini. Are un singur băiat, care muncește ocazional. În ziua în care am vizitat-o, el nu era acasă.

MARIA ISAC, locuitoare a satului Schinoasa, raionul Călărași: "Are un băiat și acela este plecat, dar când vine - o bate, o ofensează. Nu are cine o ajuta. Cine să o ajute?"

În contrast cu ceea ce am văzut în casa acestei bătrâne, Ion Iurcu, primarul comunei Țibirica, Călărași din care face parte și satul Schinoasa, ne-a spus la telefon că toate persoanele nevoiașe din localitate primesc ajutoare sociale și sunt ajutate de autorități.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: