image
Sursa foto: jurnal.md

Stoianoglo, cercetat în dosarul profesorilor turci; Reacția procurorului general suspendat

Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe procurorul Andrei Balan să investigheze dacă procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, și-a depășit atribuțiile protejându-l pe fostul director SIS, Vasile Botnari, în cazul expulzării ilegale a profesorilor turci din RM. Decizia a fost luată în urma unei sesizări a fostei deputate Inga Grigoriu, care l-a acuzat pe Stoianoglo de lipsă de atitudine în acest caz de rezonanță.

Inga Grigoriu a menționat că dosarul expulzării profesorilor turci a fost intenționat mușamalizat, iar familiile profesorilor nu au fost recunoscute ca victime. Secretizarea dosarului s-a făcut pentru ca nici ele să nu înțeleagă ce s-a întâmplat în septembrie 2018.

Procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan, ar urma să spună de ce Alexandru Stoianoglo nu a făcut uz de competențele sale și de ce nu a dat dovadă de atitudine în acest caz.

În replică, Alexandru Stoianoglo a reiterat că „îi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să le apere drepturile fundamentale persoanelor expulzate”.

În ceea ce privește decizia CSP, avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu a anunțat că aceasta surprinde „prin ignoranța și lipsa de analiză a hotărârii Curții europene a drepturilor omului (CtEDO) în cauza Ozdil și alții împotriva Republicii Moldova din data de 11 iunie 2019”. CtEDO a constatat, printre altele, că expulzarea profesorilor turci s-a datorat lipsei unui mecanism de control judiciar al notelor informative ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

„De la adoptarea hotărârii CtEDO în iunie 2019, niciun deputat în Parlamentul Republicii Moldova nu a propus modificarea legislației astfel ca să permită controlul judiciar al notelor informative ale SIS privind pericolul pentru securitatea națională a cetățenilor străini cu propunerea de expulzare a solicitanților de azil. Dimpotrivă, publicul este manipulat că Alexandr Stoianoglo ar fi responsabil, de fapt, de expulzarea profesorilor turci din cauza neglijenței parlamentarilor, responsabili de adoptarea amendamentelor la legislație pentru a remedia constatările CtEDO”, precizează avocatul lui Alexandru Stoianoglo, Victor Munteaniu.

Acesta mai amintește că extrădarea profesorilor turci a avut loc la 6 septembrie 2018, dată la care procuror general era Eduard Harunjen. Deși cauza penală a fost încetată la scurt timp, ordonanța de încetare a fost anulată în anul 2019 de actualul procuror general interimar Dumitru Robu, iar cauza a fost transmisă Procuraturii mun. Chișinău, care a decis ca dosarul să fie cercetat sub parafa ”secret de stat”.

„După preluarea mandatului de Procuror General de către Alexandru Stoianoglo în luna noiembrie 2019, acesta nu a avut nici o atribuție ierarhică sau decizională în cauza respectivă, aceasta fiind examinată de către procuratura mun. Chișinău, procuror ierarhic superior fiind șeful procuraturii municipale, iar după trimiterea dosarului expulzării profesorilor turci în instanța de judecată, responsabil de gestiunea dosarului fiind actualul procuror general interimar Dumitru Robu. În prezent, cauza penală se află pe rolul Curții de Apel Chișinău fără o decizie finală”, mai spune avocatul.

Amintim că profesorii turci au fost declarați indezirabili și expulzați ilegal de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018, fiind ulterior condamnați în Turcia. Pe 11 iunie 2019, CEDO a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci și a obligat statul să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetățeni turci, suma totală fiind de 125 de mii de euro. Fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare. Ex-directorul SIS a primit amendă în mărime de 88 de mii de lei. La trei ani de la expulzarea profesorilor, dosarul nu a fost desecretizat, deși Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a recomandat acest lucru autorităților de la Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: