image
Sursa foto: Profimedia Images

China a lansat „pașaportul Covid” pentru călătoriile internaționale

China a lansat pentru cetăţenii săi un paşaport digital care le va permite să-şi dovedească statutul sanitar în timpul călătoriei spre sau dinspre străinătate şi va putea contribui la o deschidere sporită a frontierelor chineze, relatează marţi AFP, potrivit Agerpres.

Acest „certificat de sănătate pentru călătorii internaţionale” este o aplicaţie pentru smartphone care afişează sau autentifică datele sanitare ale pasagerilor, cum ar fi testele lor pentru COVID (PCR şi anticorpi) şi statutul lor privind vaccinarea.

Pentru moment, aplicaţia nu este obligatorie şi este rezervată chinezilor.

Ea le „va oferi mai multă comoditate” în călătoriile lor „pe măsură ce acorduri de recunoaştere reciprocă a certificatelor de sănătate vor fi încheiate între China şi alte ţări”, potrivit Xinhua.

Aplicaţia are scopul „să promoveze relansarea economică mondială şi să faciliteze trecerea frontierelor”, a indicat Ministerul de Externe chinez, fără să precizeze care sunt beneficiile concrete la care ea dă dreptul şi nici dacă alte ţări intenţionează să o recunoască.

SUA şi Marea Britanie intenţionează să lanseze sisteme similare. În Uniunea Europeană, ideea unui „paşaport verde” va fi prezentată de Comisie la Bruxelles la 17 martie.

Cu excepţia focarelor localizate, China s-a debarasat în mare parte de COVID-19 din primăvara anului 2020 datorită lockdown-urilor, testelor în masă, portului generalizat al măştii şi carantinei impuse la intrarea în ţară.

Lansat luni printr-un miniprogram integrat pe populara aplicaţie WeChat, noul paşaport de sănătate chinez va putea fi de asemenea imprimat şi pe hârtie.

De la sfârşitul lunii martie 2020, China nu autorizează intrarea pe teritoriul său decât chinezilor, precum şi unui număr limitat de cetăţeni străini. Ţara asiatică şi-a redus de altfel considerabil zborurile internaţionale.

Printre cetăţenii străini, doar diplomaţi, oameni de afaceri şi persoane deţinătoare de permis de sejur şi de muncă valid pot intra în ţară în anumite condiţii.

Toţi călătorii, chinezi şi străini, trebuie de altfel să efectueze la sosire o carantină de cel puţin 14 zile într-un hotel pe cheltuiala lor.

Lansarea acestui paşaport de sănătate digital lasă să se întrevadă posibilitatea unei generalizări pe termen mediu a acestui sistem pentru străini sau chiar o ridicare parţială a restricţiilor de călătorie la intrarea sau ieşirea din ţară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: