image
Sursa foto: captură video

Ce spun ambasadorii RM despre cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial

Toate ambasadele Republicii Moldova din diaspora anunță că sunt pregătite pentru desfășurarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial. Pe ultima sută de metri Ministerul Sănătății din Cipru, anunță noi restricții, iar referitor la procesul de votare CEC-ul va veni cu informații suplimentare în ședința de la ora 19.00.

Președintele CEC, Dorin Cimil, precizează faptul că al doilea tur al alegerilor va avea loc în aceleași condiții, doar că s-au desfășurat unele acțiuni menite să îmbunătățească procesul de desfășurare a votului.

Autoritățile de la Chișinău anunță că în diaspora „avem toate secţiile de votare pregătite şi rechizitele necesare” pentru desfășurarea scrutinului electoral.

În ședința de astăzi a Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova și a Comisiei Electorale Centrale, pe tema „Alegerile prezidențiale – votul în străinătate”, ambasadorii RM au declarat următoarele:

Oleg Serebrean, ambasadorul RM în Germania: „Toate cele șase secții de votare din Germania și Danemarca sunt pregătite. Va fi o presiune că sunt doar șase secții. Temerea noastră este că nu vor ajunge buletine de vot, aici mă refer la Frankfurt, în acest sens am îndemnat oamenii să se deplaseze și spre Kassel şi Stuttgart”.

Ambasadoarea RM în Marea Britanie: „În Marea Britanie sunt deschise șapte secții de votare, toate sunt gata pentru acest proces. Guvernul britanic a permis cetățenilor moldoveni să se deplaseze la vot, în ciuda lockdown-ului. La Londra am găsit două locații noi, este vorba despre o sală sportivă mai spațioasă. Vom majora numărul de cabine”.

Ambasadorul RM în Republica Italiană, Anatol Urecheanu:„Autoritățile italiene au permis deplasarea cetățenilor moldoveni la vot, pe baza unei declarații, care va fi completată de alegători. Nu există nicio problemă în acest sens. Îndemnăm oamenii să respecte măsurile de prevenire a infecției COVID-19”.

Ambasadorul RM în Federația Rusă, Andrei Neguța: „Avem actele necesare permisive. Nu este niciun pericol ca cetățenii RM să nu se vor putea deplasa la cele 17 secții de votare, dispersate în 12 localități. În Federația Rusă se înregistrează zilnic recorduri de infectări.”.

Ambasadorul RM în Franța: „Noi suntem pregătiți. Doar adresa secției de votare de la Nissa s-a schimbat, este vorba despre un centru comercial. Adresa poate fi văzută pe pagina ambasadei, în rest rămâne ca și la scrutinul precedent”.

Ambasadoarea RM în Spania: „Ambasada a emis o scrisoare confirmativă ca cetățenii RM să se poată deplasa la secția de votare. Rugăm ca această să fie descărcată și prezentată la necesitate. Cele cinci secții de votare deschise în Spania sunt pregătite pentru desfășurarea scrutinului.”

Larisa Miculeț, ambasadoarea RM în Irlanda: „Autoritățile irlandeze au autorizat acest scrutin aici. Deplasarea cetățenilor moldoveni este o deplasare justificată, iar oamenii nu vor fi sancționați că depășeșc cei 5 km de la locuință, la locul aflării lor. Autoritățile ne-au cerut să avem un spațiu separat de intrare și ieșire în secția de votare și purtarea obligatorie a măștilor de protecție chiar și în adiacentul secțiilor de votare, deși aici în Irlanda masca de protecție nu este obligatorie și în spațiile deschise”.

Referitor la prelungirea procesului electoral în diaspora, acest lucru este permis cu cel mult două ore, dacă la secțiile de votare sunt formate cozi după ora stabilită.

În primul tur al alegerilor prezidențiale în șase secții de votare din afara țării și într-o secție de votare din țară programul a fost extins.

Precizăm că peste 149.000 de moldoveni din diaspora și-au exercitat dreptul la vot în primul tur al scrutinului prezidențial. De menționat că în diaspora nu este prevăzută solicitarea urnei mobile la locul aflării. Numărul maxim al buletinelor de vot la o secție de votare deschisă în afara RM este de 5000. În total au fost deschise 139 de secții de votare în diaspora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: