image
Sursa foto: Michael Durham / Oregon Zoo

Cel mai bătrân urangutan din lume a murit; „Capacitatea lui Inji de a interacționa cu oamenii a fost incredibilă”

Inji, o femelă de Sumatra, considerată cel mai bătrân urangutan din lume, a murit la grădina zoologică din Oregon, SUA. Se crede că maimuța avea 61 de ani, iar pe ultimii 60 i-a petrecut în captivitate.

Deși nu i se cunoaștea data exactă de naștere, Inji a ajuns la grădina zoologică din Oregon în 1961, iar atunci s-a crezut că era un pui de un an, potrivit unui anunț făcut de reprezentanții grădinii zoologice. A ajuns în SUA prin comerțul cu animale sălbatice, care la acea vreme era legal.

„Știam că nu poate trăi veșnic, dar acest lucru chiar doare și mulți vizitatori sunt îndurerați împreună cu noi”, a declarat Bob Lee, supraveghetor al grădinii zoologice. „Capacitatea lui Inji de a interacționa cu oamenii a fost incredibilă”, a adăugat el.

De-a lungul vieții sale, Inji a rămas activă și și-a petrecut majoritatea zilelor interacționând cu vizitatorii prin ferestrele habitatului ei. Personalul și vizitatorii îi aduceau deseori obiecte colorate pentru a o distra.

„Părea să analizeze oamenii și să se bucure de ei, în special de copii”, a mai spus Lee.

De ce urangutanul Inji a fost atât de longeviv?

Nivelul ridicat de interacțiune cu vizitatorii și îngrijirea excelentă pe care a primit-o la grădina zoologică i-au permis să trăiască cu mult peste vârsta medie a speciei sale. În sălbăticie, durata medie de viață a urangutanilor de Sumatra este de numai 30 -40 de ani, potrivit National Geographic.

Inji a fost mama Markisei, o femelă urangutan în vârstă de 33 de ani, rezidentă la Como Park Zoo & Conservatory din Minnesota, pe care a conceput-o împreună cu partenerul Harry, la grădina zoologică din Oregon. Totodată, Inji era și bunica descendenților Markisei.

Pe fondul vârstei, sănătatea lui Inji s-a deteriorat mult în ultimele săptămâni. Se mișca greoi, rareori îți părăsea cutia de adăpost și nu mai era interesată nici măcar de mâncărurile preferate. În cele din urmă, corpul ei a încetat să mai răspundă la medicamentele pentru durere, iar personalul medical din grădina zoologică a decis să o eutanasieze în 9 ianuarie.

Amenințati în sălbăticie

Toate cele trei specii de urangutan – urangutanul de Borneo (Pongo pygmaeus), urangutanul de Tapanuli (Pongo tapanuliensis) și urangutanul de Sumatra (Pongo abelii), din care făcea parte și Inji, sunt în pericol de dispariție critică, conform Listei roșii a IUCN.

În prezent, în sălbăticie, mai există numai 15.000 de urangutani de Sumatra, precum Inji. Cei într-un pericol mai mare de dispariție dintre toate maimuțele mari sunt urangutanii de Tapanuli, și ei nativi din Sumatra, dintre care au mai rămas doar 800 de indivizi în sălbăticie.

„Chiar dacă comerțul cu animale sălbatice este ilegal acum, acesta încă există. Este considerat o amenințare majoră pentru supraviețuirea urangutanilor, împreună cu încălcarea umană și pierderea habitatului din cauza plantațiilor de ulei de palmier. Urangutanii sunt în pragul dispariției”, a afirmat Asaba Mukobi, specialist în primate al grădinii zoologice din Oregon, citat de Live Science.

Potrivit lui Mukobi, legătura dintre animalele captive, precum Inji, și vizitatori este cheia salvării populațiilor sălbatice.

„Bazându-ne pe această conexiune, încercăm să atragem atenția cu privire la ceea ce se întâmplă cu urangutanii în țările lor natale și să le spunem oamenilor cum pot ajuta”, a mai spus el.

Grădina zoologică din Oregon colaborează cu Borneo Orangutan Survival Foundation pentru a trimite personal specializat în misiunile de eliberare în sălbăticie a urangutanilor orfani și pentru a le îmbunătăți viața celor care nu pot fi eliberați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: