image
Sursa foto: jurnal.md

Liderii opoziției, despre pericolul excluderii din alegeri: „Plahotniuc a creat un grup care se ocupă doar de acest lucru”

Indiferent de intențiile și acțiunile guvernării, membrii opoziției proeuropene și antioligarhice vor merge înainte și vor munci întrucât ei știu că pot câștiga alegerile parlamentare din 2019. Este mesajul transmis aseară de liderii blocului ACUM, care au participat la emisiunea Cabinetul din umbră de la Jurnal TV. E important ca cetățenii să se implice, au subliniat Maia Sandu și Andrei Năstase.

Unul din subiectele abordate a fost războiul sondajelor lansate pe piață în ultima perioadă. Liderii blocului ACUM consideră că scorul pe care îl va acumula structura va fi mai mare.

„Bineînțeles că o să avem mult mai mult și de asta este campania. Întotdeauna între campanii opoziția are un sprijin mai modest, dar așa cum am demonstrat la prezidențiale, așa cum am demonstrat la alegerile din Chișinău campania contează foarte mult și am văzut că aceste încercări de manipulare din partea PD-ului de fiecare dată pentru că ei vor să inducă în eroare opinia publică, vor să creeze impresia că Partidul Democrat este mai puternic decât este în realitate pentru că nu este un partid puternic”, a declarat Maia Sandu.

„Categoric, în momentul de față noi avem un sprijin mult mai mare decât cel pe care îl arată sondajele pentru că există și această frică. Dovadă sunt și sondajele dinaintea alegerilor de la Chișinău. Dacă vreți, o dovadă este și sondajul pe care-l facem noi în mod real, mergând prin sate. Există foarte multă deznădejde, o deznădejde care a fost altoită de-a lungul timpului de acești indivizi de la guvernare care au spus, domnule nu mai ieșiți la vot, lăsați că toți sunt la fel, toți fură, o apă și un pământ. Ei, oamenii noștri, trebuie să înțeleagă și mai ales mă adresez către cei care sunt alături de noi, care ne sprijină, trebuie să ieșim cât mai mult la vot”, a menționat Andrei Năstase.

„Vom lucra din greu ca să convingem oamenii că noi suntem singura posibilitate pentru a salva Republica Moldova pentru că altfel, cu o guvernare de tipul celei pe care o avem acum, un regim Plahotniuc-Dodon, peste patru ani de zile în această țară n-o să mai rămână oameni. Și noi mergem din sat în sat și ce vedem noi acolo este foarte, foarte trist”, a adăugat lidera PAS.

„Ei pot fura un șapte, un opt la sută. Iată de ce noi trebuie să câștigăm cu 15, cu 20 de procente în plus, să ieșim cu 30 de procente în plus la vot astfel încât rezultatul să nu poată fi fraudat de măsură să ne lase pe dinafară”, a punctat liderul Platformei Demnitate și Adevăr.

Andrei Năstase și Maia Sandu au fost solicitați să vorbească despre pericolul excluderii lor din cursa electorală.

„Ieri mi-a devenit cunoscută o informație, venită chiar din interiorul Serviciului de Informații și Securitate. Plahotniuc a constituit un grup din personaje din structurile sale paramilitare și structurile de stat care se preocupă special de denigrarea noastră, de acumularea de materiale denigratoare pe care vrea să le utilizeze în scoaterea noastră din alegeri și aici trebuie să vim vigilenți. Vom fi într-o strânsă comunicare cu instituțiile internaționale, dar populația noastră trebuie să înțeleagă că Plahotniuc se teme de noi”, a precizat Andrei Năstase.

„Eu cred că noi trebuie să fim gata pentru orice. Avem de-a face cu niște personaje iraționale și în special dacă vorbim de Plahotniuc, este un personaj care a demonstrat prin acțiunile și deciziile recente că nu este rațional, ca să nu zic altfel și atunci când un om nu este rațional are foarte multe de pierdut, cum spunea cineva - se simte ca un animal încolțit, atunci este gata să comită lucruri foarte grave. În același timp, ei nu au cum să ne intimideze. Să fie foarte clar, și aceste mesaje au fost transmise deja guvernării de către comunitatea internațională - în cazul când opoziția va fi scoasă din această campanie, evident că nu au cum să fie recunoscute aceste alegeri. Trebuie să nu ne lăsăm intimidați, trebuie să lucrăm, nu trebuie să ne lăsăm demoralizați pentru că ei asta își doresc”, a mai spus Maia Sandu.

În altă ordine de idei, președinții Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr s-au referit și la așa-zisele acuzații de trădare de patrie aduse la adresa lor de o comisie parlamentară.

„Evident că ei au vrut să creeze acest spectacol pentru a ne denigra și pentru a distrage atenția de la alte lucruri importante și anume de la eșecurile acestei guvernări, de la teroarea pe care această guvernare o instaurează în societate și noi suntem acum în plină campanie ACUM Vin acasă și mergem prin toate raioanele din țară, vorbim cu oamenii și toată lumea este speriată într-un fel, dezgustată de metodele KGB-iste ale acestei guvernări. Să știți că instituțiile internaționale au toate probele și toate dovezile că noi ne finanțăm corect și transparent. Ei știu că problema de finanțare ilegală e de partea regimului, deci acolo sunt probleme majore”, a spus Maia Sandu.

„O mare parte din cetățenii noștri înțeleg foarte bine ce se întâmplă, înțeleg că ăștia sunt în agonie. Vorbesc aici despre regimul criminal, sunt în agonie, sunt în disperare. Înțeleg că le fuge de sub picioare pământul, înțeleg că le vine sfârșitul de la putere și începutul pe la pușcării și atunci sigur că recurg la tot felul de inepții cum ar fi trădare de țară. Și uitați-vă cine ne învinuiește de trădare de țară sau de patrie. Ne învinuiește anume Plahotniuc care nu are patrie. Dacă vă uitați atent el are nu știu câte identități, are mai multe cetățenii, banul”, a precizat Andrei Năstase.

Fiecare dintre cetățeni poate contribui la schimbarea lucrurilor în țară după alegerile din 2019, consideră opoziția.

„Noi, cei din opoziție, cei din ACUM, o să facem absolut tot ce ne stă în puteri, absolut tot indiferent de cât de proaste vor fi acțiunile acestei guvernări în raport cu noi, cât de răutăcioși vor fi ei, noi o să mergem înainte și o să mergem înainte pentru că noi știm că putem să reușim. E important ca dumneavoastră să credeți la fel, așa cum cred eu, și eu chiar cred că noi putem să câștigăm aceste alegeri”, a conchis Maia Sandu.

Cei vizați în declarații nu au reacționat, deocamdată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: