image
Sursa foto: Facebook/ Garri Covalschi

A construit o afacere de succes în SUA: Cum un tânăr din Nisporeni a înființat în Chicago o firmă cu peste 130 de angajați

A plecat peste ocean cu ideea de a-și face studiile superioare în țara unde democrația este la ea acasă, însă viața a luat o altă întorsătură. Astăzi, Garic Covalschi împreună cu alți doi parteneri ai săi dețin o campanie cu o sută de camioane în SUA și peste 130 de angajați. Cum au reușit să construiască o afacere de succes, care au fost cele mai mari provocări, dar și ce trăiri a avut când a revenit după peste un deceniu în Moldova, aflați dintr-o nouă ediție de „Cealaltă Basarabie”.

În vara anului 2008, Garri Covalschi era student la Universitatea Tehnică din Moldova și a decis să meargă pentru câteva luni la muncă peste ocean. Era patriot și nici nu-și imagina să rămână în Statele Unite ale Americii pentru o perioadă mai îndelungată. A revenit în Moldova și a absolvit facultatea. A început să facă masteratul și s-a angajat ca profesor la școala auto din Nisporeni. Însă în una din zilele anului 2010, un prieten i-a prezentat o ofertă.

Primul lucru pe care l-au descoperit în State este prețul enorm pentru studii. Moldovenii trebuiau să achite câte 18 mii de dolari pentru un an de școală. Au pus pe pauză dorința de a face un masterat în America și au decis să meargă în alt stat unde aveau prieteni.

Din cauza că această zonă nu era prea populară pentru turiști pe timp de iarnă, le-a fost complicat să-și găsească un loc de muncă. Au rezistat să trăiască doar din bani împrumutați, iar peste câteva luni au reușit să obțină un job.

Era la mii de kilometri depărtare de casă, cu planuri care se ruinau, iar în Moldova nu avea cum să revină, deși primise o veste îngrozitoare. Simțea că are nevoie de o schimbare și a decis să o facă. Moldoveanul a plecat din Ocean City în Chicago, chiar dacă nu știa ce-l așteaptă. Era singura soluție la acel moment.

Încerca să-și construiască viitorul în America, alături de trei prieteni care i-au fost alături. Când unul din ei a avut ideea să cumpere un camion nu au ezitat și s-au aventurat spre acțiune.

În 2014 au decis împreună cu alți doi prieteni să deschidă propria companie de camioane în Chicago. Au început de la șase tiruri, iar la fiecare an de activitate numărul lor doar se dubla. Creșterea a continuat până-n 2019 când au înțeles că trebuie să schimbe modalitatea de dezvoltare.

A avut nevoie de câțiva ani ca să decidă dacă vrea să rămână peste ocean și asta pentru că erau lucruri cu care nu se putea obișnui pentru nimic. Iar atunci când a înțeles că de fapt așa se construiește un stat în care legile funcționează, și nu în zadar America este o putere a lumii, a acceptat să-și vadă viitorul aici.

Au încercat mereu să îmbunătățească strategiile companiei, iar în 2017 au apelat la serviciile unor specialiști pentru a înțelege cum pot să-și eficientizeze activitatea.

Erau trei prieteni care s-au aventurat să descopere lumea afacerilor din State. Au învățat din mers, iar o dată ce au apelat la persoane responsabile ca să-i ajute, au venit și soluțiile ideale pentru ca lucrurile să evolueze. Au delegat responsabilitățile și au împărțit departamentele de activitate, două mutări prin care și-au salvat afacerea.

În prezent compania deține o sută de camioane și peste 130 de angajați. În anii de activitate, au reușit să colaboreze cu companii de top din America. Succesul unei afaceri depinde foarte mult și de piața de dezvoltare. Moldoveanul spune că în prezent este o perioadă productivă pentru majoritatea companiilor.

America i-a deschis ușa tuturor posibilităților, i-a arătat cât de multe poate obține, dar și cât de important este să ții pasul cu schimbările. După peste un deceniu petrecut în SUA, Garri știe exact cum a reușit, dar și cui îi datorează experiențele și lecțiile de viață.

S-a concentrat pe lucru și realizări, fiindcă în Moldova nu a putut reveni peste zece ani. Când a revenit acasă a constatat cât de crud, dar și prietenos a fost timpul. Moldova i-a oferit câteva conștientizări esențiale.

Fiecare moldovean care se află peste hotare, la fel ca și cei din țară, se poate implica și contribui la dezvoltarea Moldovei.

Nu s-a gândit că va ajunge să construiască o afacere de succes și cu un venit considerabil peste ocean, însă pentru că s-a implicat, s-a adaptat, a căutat și a depus efort maxim, rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel, o ecuație cu mai multe variabile a devenit cheia spre o viață mai bună și un viitor sigur. Totuși moldoveanul nu a uitat de unde a pornit și contribuie acasă, chiar și de la distanță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: