image

Navalnâi a fost pus pe lista persoanelor urmărite: Riscă 3,5 ani de închisoare

Rusia l-a plasat pe Alexei Navalnâi, principalul oponent al lui Vladimir Putin, pe lista persoanelor date în urmărire, în condițiile în care liderul opoziției a anunțat că se pregătește să se întoarcă în Rusia, relatează The Moscow Times.

Navalnâi se află în Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu noviciok, la sfârșitul anului trecut.

Avocatul său Vadim Kobzev, a precizat însă că este puțin probabil ca adăugarea lui Navalnâi pe lista persoanelor urmărite să-i afecteze planurile de a zbura duminică la Moscova.

Potrivit decretului Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN), publicat pe 29 decembrie, Navalnâi a „evitat supravegherea” în Germania după ce au fost lansate măsurile inițiale de căutare pe 27 noiembrie. FSIN îl acuză că nu s-a prezentat la biroul său din Moscova la sfârşitul anului trecut în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Documentul FSIN adaugă că „nu s-a putut stabili unde se află condamnatul”.

Mandatul federal prevede ca persoana urmărită să fie reţinută imediat după ce se stabileşte locul în care se află.

Opozantul, care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin de a fi ordonat otrăvirea sa în august, a fost condamnat în 2014 într-un caz de fraudă şi escrocherie la 3,5 ani de închisoare, cu suspendare, cu o perioadă de probă care a expirat la 30 decembrie, notează EFE, citată de Agerpres.

Din cauza acestor dosare penale, Navalnâi a fost descalificat şi nu l-a putut înfrunta pe Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din martie 2018, în care Putin a fost reales, conform agenţiei de presă spaniole.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câştig de cauză opozantului rus, decizând în 2017 că sentinţele pronunţate împotriva lui şi a fratelui său, Oleg, care a ajuns la închisoare, au fost „arbitrare”.

„Teoretic, ei îl pot reţine imediat ce ajunge în Rusia, dar iniţial doar pentru 48 de ore”, a spus Kobzev, adăugând că un tribunal urmează să examineze detalii ale dosarului acestuia la 29 ianuarie, când ar putea ordona transformarea pedepsei sale cu suspendare în una cu închisoare cu executare.

„Tribunalul ar putea să-şi schimbe întreaga condamnare cu suspendare în una cu executare şi să-i dea trei ani şi jumătate de închisoare”, a spus Kobzev.

Leonid Volkov, un aliat al opozantului rus, a declarat că Navalnîi va deveni cel mai important deţinut politic din lume dacă va fi încarcerat, comparându-l cu Nelson Mandela şi adăugând că Navalnâi ar putea să devină un simbol al rezistenţei faţă de Kremlin.

Kremlinul, care nici nu-i pronunţă numele, referindu-se la el doar cu formula "pacientul din Berlin", a declarat că le revine organelor competente să decidă cum va fi el tratat.

La 20 august 2020, lui Navalnâ i s-a făcut rău brusc în timpul unui zbor care îl aducea la Moscova de la Tomsk (Siberia), ceea ce a forţat echipajul să efectueze o aterizare de urgenţă la Omsk, unde i s-au acordat primele îngrijiri în stare de comă înainte de a fi transferat după două zile la o clinică din Berlin, unde a fost tratat.

Medicii germani au stabilit că politicianul de opoziţie în vârsta de 44 de ani a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia noviciok, o armă chimică dezvoltată în Uniunea Sovietică.

La scurt timp după externarea din spitalul berlinez, la 23 septembrie, Navalnîi s-a stabilit într-un apartament din Ibach, un orăşel din sud-vestul Germaniei, lângă graniţa cu Elveţia şi Franţa.

comentarii: