image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Chicu, despre medicii români veniți în ajutorul RM: „Au oportunitatea să învețe de la medicii noștri”

Premierul Ion Chicu calcă pe urmele lui Dodon. Acesta pomenește în treacăt de suportul oferit de Guvernul României și susține că cei 42 de medici români au venit la Chișinău pentru „schimb de experiență”.

Premierul Ion Chicu, care a accentuat cu multă emfază în câteva rânduri avionul „oferit gratuit de Federația Rusă” ca să aducă echipamentul procurat din bani publici din China, ajuns pe 20 aprilie, curent, la Chișinău, a avut un discurs mult mai temperat, prin care a ținut să minimizeze ajutorul românesc oferit cetățenilor Republicii Moldova de Guvernul României.

„Vreau să remarc ajutorul pe care Republica Moldova l-a primit săptămâna trecută din partea mai multor țări sub formă de echipamente de protecție medicale, medicamente etc. Remarc aici vizita de săptămâna trecută a ministrului Afacerilor Externe și Comerțului a Ungariei la Chișinău, care a însoțit un lot improtant de echipament medical și de protecție; bineînțeles – vizita ministrului Afacerilor Externe a României, la Chișinău, care în primul rând a venit să însoțească o echipă de medici români care activează și fac schimb de experiență cu medicii noștri. De ce spun „schimb de experiență”? Da, medicii români ajută medicii noștri, dar pe de altă parte vreau să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri care au ajutat și continuă să ajute la tratarea persoanelor infectate cu acest caz” a spus Ion Chicu.

El a menționat că în timp ce rata medie globală a mortalității e de 7%, în România – 5, 7%, în RM, e de doar 3%. „De aceea trebuie să ne mândrim cu profesionalismul medicilor moldoveni, de aceea toți care vin la noi să ne ajute, au oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, a conchis Chicu.

Amintim că o echipă formată din 42 de medici și asistenți români au venit la Chișinău pentru a sprijini personalul medical din RM în următoarele două săptămâni în lupta cu Covid-19.

Până la momentul actual peste 1000 de angajați medicali din RM au fost infectați cu noul coronavirus. Au decedat din cauza contaminării cu această boală cinci medici și un asistent medical.

Totodată Guvernul de la București a aprobat acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 3,5 milioane de euro, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: