image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Noii miniștri desemnați, Dumitru Alaiba și Rodica Iordanov, au depus jurământul de învestire în funcție // VIDEO

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, și ministra Mediului, Rodica Iordanov, au depus vineri, 18 noiembrie, jurământul de învestire în funcție. La eveniment, au participat șefa statului Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița.

Maia Sandu le-a mulțumit pentru efort și sacrificiu miniștrilor care au plecat din funcții.

„Știu că toată lumea a muncit onest, știu că a fost greu. Nu este ușor să-ți asumi instituții aproape nefuncționale, după ani de subminare a statului și după decenii de politici proaste de anagajare, promovare și motivare a personalului. Schimbările trebuie făcute la timp. Este o vorbă - ,,Omul potrivit la locul potrivit”, a spus președinta.

„În acest an, Guvernul a trebuit să facă față multor provocări fără precedent. Guvernul a reușit să mobilizeze resurse pentru a ajuta oamenii cu venituri mici în această perioadă dificilă. Criza provocată de războiul din Ucraina a lovit în bunăstarea fiecărui cetățean. A creat greutăți, a pus în pericol viitorul țării noastre. Impactul acestei crize este atât de sever, încât înlăturarea în totalitate a efectelor sale depășește resursele noastre. Modul în care Guvernul a reușit să mobilizeze finanțarea și să asigure stabilitate în țară, nu este o realizare mică... Noi nu suntem aici doar pentru a stinge incendii. Suntem aici pentru a pune țara pe făgașul cel drept. Trebuie să reușim să obținem progres substanțial în transformarea țării într-o democrație viabilă, bazată pe stat de drept și cu instituții funcționale care să lucreze în interesul tuturor cetățenilor. Trebuie să reușim să punem bazele unei economii sănătoase. Nu putem să ne ocupăm doar de crize, lăsând lucrurile strategice pentru mai târziu. În acestă luptă suntem contra cronometru” a mai menționat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a mai afirmat că în continuare, au decizii îndoielnice ale unor instituții publice. Iar corupția și interesele de grup nu sunt nici pe departe înfrânte în țara noastră.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a remarcat că în aceste timpuri complicate este nevoie de o reanimare și accelerare a acțiunilor Guvernului pe domeniile cheie.

„Am reușit într-o perioadă de 15 luni să gestionăm mai multe crize suprapuse și să punem bazele pentru anumite reforme pe termen lung. În același timp, este nevoie de atenție pe câteva sectoare cheie pentru ca să trecem cu bine de această iarnă și să reușim să ancorăm R. Moldova în familia europeană ireversibilă”, a spus Gavrilița.

Deputatul Dumitru Alaiba a fost numit ministru al Economiei după ce Sergiu Gaibu și-a dat demisia.

Rodica Iordanov a activat în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului. Anterior, funcția a fost ocupată de Iuliana Cantaragiu, care și-a depus demisia în luna septembrie.

Ceremonia de depunere a jurământului de către Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, și Ministrul Mediului, Rodica Iordanov poate fi urmărită mai jos:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: