image
Sursa foto: jurnal.md

Mimarea reglementării: CUC reunită într-o nouă ședință, fără niciun impact pentru oamenii din Zona de Securitate

La Bender a avut loc o nouă reuniune a Comisiei Unificate de Control, structură care nu poate aborda un caz dacă nu există consensul părților. Raportul cu privire la situația în Zona de Securitate în perioada 01- 07 decembrie 2021, propus spre dezbateri de Comandamentul Militar Întrunit, a trezit nemuțumirea celor de la Tiraspol și ca rezultat, a fost respins.

Discuțiile s-au aprins după prezentarea de către Comandamentul Militar Întrunit a raportului cu privire la situația în Zona de Securitate în perioada 01- 07 decembrie 2021, care nu a fost aprobat, reprezentanții Tiraspolului constatând că nu reflectă o nouă încălcare gravă legată de prezența ilegală a așa-numiților „grăniceri”.

Cazul a fost documentat la 2 decembrie curent de către angajații Inspectoratului de poliție Dubăsari în preajma satului Cocieri, localitate controlată de autoritățile Republicii Moldova. Astfel, în timpul executării unei misiuni de serviciu, polițiștii au observat două automobile aparținând așa-numitor forțe „grănicerești” subordonate Tiraspolului. Fiind somați potrivit legii să oprească, reprezentanții forțelor neconstituționale au accelerat și au dispărut pe teritoriul necontrolat. Imediat a fost sesizat Comandamentul Militar Întrunit, pentru a se dispune deplasarea la fața locului a observatorilor militari.

„Delegația Republicii Moldova condamnă astfel de acțiuni provocatoare întreprinse în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, imediat după încheierea ședinței CUC din 2 decembrie curent. Și de această dată exponenții Tiraspolului au demonstrat vădit că desconsideră prevederile Acordului din 21 iulie 1992 și alte documente ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru” se arată în nota informativă a Delegației.

Inspectoratul de poliție Dubăsari a înregistrat incidentul și îl va investiga  în conformitate cu legislația.

Noutăţile partenerilor

comentarii: