Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md

Consiliul Concurenței anunță despre cea mai mare amendă din istoria RM pentru înțelegeri de cartel - 91 de milioane de lei

Consiliului Concurenței anunță că a destructurat cel mai mare cartel depistat vreodată și ca urmare a aplicat cea mai mare amendă administrativă din istoria acestei instituții, dar si a RM. Cel puțin, așa susține Eugen Cozmulici, șeful direcției politici, protocol și relații externe a Consiliului Concurenței.

Potrivit sursei citate, Consiliul Concurenței a amendat întreprinderile CI „Agrostoc”, SRL „Diazchim”, SRL „Bioprotect” și SA „Fertilitate Chișinău” cu suma de 91 de milioane 94 de mii de lei pentru participarea în acorduri de tip cartel îndreptată la stabilirea prețurilor de vânzarea a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților de marca „Bayer” și „Belchim”.

„În urma investigației inițiate de Consiliul Concurenței la 16 iulie 2020, au fost acumulate probe care demonstrează cu certitudine comunicarea între întreprinderi prin care se fixează prețuri și unele condiții de tranzacționare a produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole de pe teritoriul RM. Consilul Concurenței a constatat că, în urma acestor înțelegeri, prețurile la aceste produse vândute pe teritoriul Ucrainei și a României sunt cu aproximativ 28% mai mici ca în RM”, a anunțat responsabilul Consiliului Concurenței într-un briefing.

Ca rezultat al înțelegerilor de cartel, cifra de afaceri și activele întreprinderilor menționate au crescut cu sute de milioane de lei pe parcursul ultimilor cinci ani, agricultorii nu au devenit mai bogați, iar consumatorii au fost nevoiți să procure produse agricole la prețuri mai înalte. Astfel, produsele autohtone devin tot mai puțin competitive pe piețele externe.

Valoarea prejudiciului adus consumatorilor, potrivit calculelor realizate de experții Consiliului Concurenței, este de circa 190 de milioane de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: