image
Sursa foto: Profimedia Images

A trecut un an de la apariția primului caz de COVID-19

În urmă cu exact un an o boală misterioasă apărea în provincia Hubei din China, marcând începutul pandemiei care a provocat până în prezent peste 1,3 milioane de morți la nivel mondial și a infectat zeci de milioane de oameni, scrie Newsweek.

În Republica Moldova primul caz de coronavirus a fost înregistrat pe data de 7 martie la o femeie care venise din Italia. De atunci și până acum bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus în țara noastră a ajuns la peste 90.000 de cazuri și peste 2000 de decese.

În luna martie, publicația South China Morning Post publica un articol bazat pe informații nefăcute publice de către guvernului chinez potrivit cărora primul caz cunoscut de COVID-19 a fost identificat în data de 17 noiembrie 2019, la un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei. "Pacientul zero" nu a fost confirmat oficial până în ziua de astăzi.

Autoritățile de la Beijing ar fi identificat în mod oficial primul caz abia pe 8 decembrie 2019.

Cum a început epidemia

În săptămânile care au urmat, personalul medical din orașul Wuhan (capitala provinciei Hubei) a tratat zeci de oameni bolnavi de o pneumonie de proveniență necunoscută. Pacienții au fost tratați de simptome inexplicabile, precum febră, tuse și probleme respiratorii.

Printre aceștia se afla un cuplu în vârstă venit la spitalul din Hubei pe 26 decembrie. Zhang Jixian, un medic care s-a ocupat de cuplu, a declarat pentru agenția de presă Xinhua în luna aprilie că boala "semăna cu gripa sau pneumonia". Zhang a fost expert medical în timpul epidemiei SARS care a părut în China în 2003 și a dedus că există posibilitatea ca cei doi bătrâni să fi fost infectați cu o nouă boală infecțioasă. Ea a cerut să fie testat și fiul bătrânilor și a descoperit în cazul lui aceleași anormalități la nivelul plămânilor. "Este puțin probabil ca trei membri ai unei familii să se fi îmbolnăvit cu aceeași boală în același timp dacă nu era vorba despre o boală infecțioasă", a povestit medicul pentru Xinhua.

Pe 27 decembrie la spital s-a prezentat un pacient care s-a dovedit să aibă aceleași anormalități la nivelul plămânilor.

Boala începe să se propage

Zhang Jixian a prezentat superiorilor un raport în care anunța descoperirea unei noi boli virale.

Pe 29 decembrie alți trei pacienți cu simptome asemănătoare s-au prezentat la spital, iar conducerea unității medicale a lansat o investigație internă. Despre acești pacienți s-a descoperit că s-au aflat la un moment dat într-o piață din Wuhan, la fel și un al patrulea pacient internat.

Investigația internă a concluzionat că acele cazuri de pneumonie atipică erau neobișnuite și că trebuie cercetări suplimentare. Situația a fost raportată autorităților locale pe 29 decembrie.

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Wuhan a preluat investigația și a efectuat un control pe teren și a descoperit noi cazuri.

Pe 30 decembrie, autoritățile din provincia Hubei au raportat focarul de pneumonie către Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor. În același timp, Comisia municipală pentru sănătate din Wuhan a emis o alertă, informând instituțiile din subordine cum să procedeze în cazul unei posibile epidemii de pneumonie infecțioasă.

Pe 31 decembrie, comisia a lansat primul mesaj public despre pandemie, informând locuitorii din Wuhan despre epidemie. Erau confirmat 27 de cazuri, dintre care 7 persoane se aflau în stare gravă.

Încă nu existau dovezi că boala se transmite între oameni și nici nu fusese depistată cauza ei. Autoritățile de la Beijing au trimis experți în Wuhan pentru a preleva probe de la pacienți și a ajuta medicii locali să controleze boala.

Apare noul virus

Potrivit Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, testele de laborator efectuate pe probe prelevate de la pacienți au fost negative pentru 26 de patogeni cunoscuți. Pe 7 ianuarie cercetătorii chinezi au confirmat că un nou coronavirus, denumit 2019-nCoV, este cauza epidemiei misteriose.

Pe 24 ianuarie, un grup de cercetători chinezi a publicat un studiu în jurnalul The Lancet pe baza examinărilor efectuate celor 41 de pacienți internați până pe 2 ianuarie. Lucrarea menționa că 27 dintre pacienți frecventaseră o piață din Wuhan. 13 dintre aceștia fuseseră internați la terapie intensivă și 6 muriseră. Studiul mai spunea că simptomele apăruseră la 1 decembrie 2019 în cazul primului pacient identificat.

Cercetătorii scriau că există în "lacune majore" în informațiile pe care le au despre acest virus, inclusiv locul de unde provine.

Situația pandemiei de coronavirus la zi

Până în prezent peste 55 de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus. Dintre aceștia, 35,4 milioane s-au vindecat, iar peste 1,3 milioane au murit.

Cele mai afectate țări, după numărul total de cazuri, sunt SUA (11,2 milioane de cazuri), India (8,8 milioane), Brazilia (5,8 milioane), Franța (1,9 milioane), Rusia (1,9 milioane), Spania (1,5 milioane), Marea Britanie (1,4 milioane) și Argentina (1,3 milioane).

Cele mai afectate țări, după numărul deceselor, sunt SUA (246.000), Brazilia (166.000), India (130.000), Marea Britanie (52.000), Franța (44.000), Spania (41.000), Argentina (35.000) și Rusia (33.000).

Noutăţile partenerilor

comentarii: