image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

BNM majorează rata de bază până la 18,5 la sută; Armașu: Decizia a fost luată pentru a atenua presiunile inflaționiste

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să majoreze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3 puncte procentuale până la nivelul de 18,5 la sută anual.

Despre aceasta a anunțat, cu puțin timp în urmă, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, care a precizat că deciziile de politică monetare au fost luate pentru a reduce presiunile inflaționiste.

De asemenea, se stabilesc ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 20,50 la sută anual și de 16,50 la sută anual la depozitele overnight.

„Efectul scontat este ca ratele la depozite să crească, astfel ca oamenii să fie încurajați să economisească și să reducă consumul. La fel și creditele, vor crește ratele de pe piață, creditele se vor scumpi, iar oamenii vor economisi”, a menționat guvernatorul BNM.

Precizăm că Parlamentul a creat o comisie specială de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.

Decizia a fost luată la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, condus de președintele RM, Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: