image
Sursa foto: colaj Jurnal.md

Dezbatere ruşinoasă în CMC: Mama lui Ion Ceban şi Partidul Şor, în frunte cu Klimenko, s-au luat de piept cu deportaţii

O dezbatere ruşinoasă a avut loc în cadrul Consiliului Municipal Chişinău, unde liberalii, în frunte cu Veronica Herţa, au propus înlăturarea unei erori, şi anume reincluderea foştilor deportaţi în lista persoanelor care pot călători gratuit cu transportul public în raza municipiului Chişinău în 2020.

Proiectul de decizie a scandalizat-o pe mama primarului general al capitalei, Eugenia Ceban, care le-a sugerat categoriilor de persoane excluse din listă să aducă mai întâi bani în bugetul municipal, apoi să ceară abonamente gratuite, altfel „bugetul municipal are numai pierderi”.

Socialista a fost susţinută de Valerii Klimenko, liderul fracţiunii Partidul Şor, care a sugerat că pensionarii din RM, din rândul cărora fac parte şi foştii deportaţi din mun. Chişinău, primesc un adaos la pensie de 70 de lei pentru călătorii și că, în această situație, nu e clar de ce ar trebui să beneficieze de încă un suport în acest scop din bugetul CMC. „Nu putem plăti de două ori pentru un serviciu. E un nonsens”, a debitat Klimenko.

În luarea sa de cuvânt, Veronica Herţa, consilier PL, a reiterat că foştii deportaţi reprezintă una din cele mai vulnerabile categorii de persoane, care au suferit mult în trecut, şi a propus ca aceştia să fie reincluşi în anexa 28 a Bugetului pentru anul 2020, de unde au fost eliminaţi la începutul anului curent, ca să beneficieze de călătorii gratuite cu transportul public în mun. Chişinău. „E o categorie de persoane care a avut cel mai mult de suferit, care au simţit umilinţa atunci când au fost urcaţi în vagoane, iar în ianuarie curent au simţit umilinţa când li s-a cerut să coboare din transportul public ori să achite taxa. Rog să susţinem proiectul prin care persoanele supuse represiunilor politice să se regăsească în lista beneficiarilor de transport gratuit”, a propus Herţa.

Consiliera a mai menționat că în 2016 în mun. Chişinău au fost 2550 de foşti deportaţi care ar fi putut beneficia de acest drept. În prezent sunt 1600 de persoane. O mare parte din ei sunt peste hotare şi primesc pensii din alte ţări.

Socialista Eugenia Ceban a ţinut să precizeze că Direcţia Asistenţă Socială le oferă deja pensionarilor câte 70 de lei pentru călătorii, or dacă aceştia doresc, pot depune o cerere ca în loc de bani să ia abonamentul. „Poate e mai bine ca ei să se adreseze la Asistenţa Socială, să ia la alegere: 70 de lei ori abonamentul. De altfel, Curtea de Cosnturi a constatat nereguli la acest capitol şi directorului Regie transport electric i s-a deschis dosar penal pentru această categorie, că a încălcat cadrul legal”, a spus Eugenia Ceban.

Veronica Herţa a precizat că raportul Curţii de Conturi din 2018 nu se referă la represaţii politici, ci la cei peste 6100 de angajaţi ai poliţiei, care beneficiau de această înlesnire. „Referitor la dreptul de a solicita un abonament în locul celor 70 de lei, de acest adaos beneficiază cei cu pensii de până la 3000 de lei. Respectiv, persoana ca să călătorească gratuit trebuie să refuze cei 70 de lei şi să solicite prin asistenţa socială regiei transport electric să-i elibereze un abonament şi să meargă lunar să-l ridice. E o procedură birocratică la care nu cred că merită să supunem aceşti oameni”, a declarat Herța.

Valerii Klimenko, de la Partidul Şor, s-a arătat revoltat: „Înţeleg că ei primesc compensaţia de 70 de lei. În afară de aceasta mai puneţi problema de a le oferi dreptul de a se folosi gratuit de transportul public?... Nu putem plăti de două ori pentru un serviciu. E un nonsens!”.

„Oare cei 70 de lei, chiar şi dacă îi primesc pentru călătorii la nivel naţional, oare aceşti oameni nu pot beneficia de transport gratuit în raza mun. Chişinău, o prevedere care a fost din 2016 până în 2019?...”, a întrebat Veronica Herţa.

Sturza: Mulţi sunt la pat, doar 50 de persoane pot călători

Prezentă la şedinţa CMC, Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, a precizat că din cei 1600 de deportaţi din mun. Chişinău, doar 50 pot să meargă cu transportul. 30 de persoane au vârsta peste 90 de ani. Mulţi dintre cei care au copilărit în Siberia azi sunt bătrâni şi imobilizaţi la pat.

„Guvernul ne-a dat legitimaţia în care scrie că avem dreptul la servicii sociale. Oare o să îmbogăţească bugetul CMC cu aceşti bani? E o nedreptate ce aud de la mama domnului primar general. I-aş dori dnei Eugenia să-şi ia familia, copiii, nepoţii, părinţii dacă sunt în viaţă, buneii, cum am fost noi duşi cu vagoanele acelea, să se ducă dumnealor, poate vor înţelege...”, a spus Valentina Sturza.

„Suntem în consiliul municipal, nu la judecată”, a întrerupt-o socialistul Dinari Cojocaru.

La rândul său, Eugenia Ceban, a sărit ca arsă: „Mă mir, a fost ajutată de nenumărate ori cu câte 500 de lei, 1000 de lei. Să înainteze un demers la Parlament şi Guvern, să fie schimbat articolul din lege! Şi cei de la ecologie, poliţie, să aducă mai întâi bani în buget, apoi să ceară, altfel bugetul municipal are numai pierderi”.

În lista categoriilor de populaţie care vor beneficia în anul 2020 de dreptul la călătoria gratuită în troleibuzele şi autobuzele din raza mun. Chişinău se regăsesc „Eroii Uniunii Sovietice”, „Eroii Muncii Socialiste”, persoanele decorate cu ordinele „Slava”, care dealtfel şi ei beneficiază de compensaţia de 70 de lei, oferită de Direcția Asistenţă socială. Mai beneficiază de călătorii gratuite carabinierii, angajaţii Inspectoratului Ecologic de Stat, veteranii de război, membrii gărzilor populare.

Proiectul de lege propus de liberali, deşi a fost susţinut de consilierii PPDA şi PAS, nu a întrunit numărul necesar de voturi. Acesta a fost a fost respins de PSRM, PD și Partidul Șor, formaţiuni politice care în campaniile electorale erau cele mai generoase în oferte și cadouri sociale.

docdoc

Noutăţile partenerilor

comentarii: