image
Sursa foto: Jurnal.md

Victoria Sanduța: „Haosul din sistemul judecătoresc are loc din motiv că nu se convoacă Adunarea Generală a Judecătorilor”

Judecătoarea Victoria Sanduța a declarat aseară la Jurnal TV că haosul actual din sistemul judecătoresc are loc din motiv că nu se organizează Adunarea Generală a Judecătorilor.

„Acest haos are loc din motiv că nu se organizează acea Adunare Generală a Judecătorilor, organul suprem de administrare a puterii judecătorești, care trebuie să aibă loc pe 3 decembrie și să schimbe Consiliul ăsta „super reformator” cu Dorel Musteață, Nina Cernat, Victor Micu, Anatol Galben, Petru Moraru, Luiza Gafton și cine a mai fost perindat în perioada aceasta, pentru că Parlamentul poate să numească acolo profesori noi, care să contribuie la ameliorarea situației. Eu nu înțeleg de ce până în prezent Parlamentul nu numește acolo membri, pentru că, conform Legii, trebuie să numească și astfel va fi 6 la 6”, susține judecătoarea.

Judecătoarea a refuzat să comenteze nota SIS-ului în care erau vizați Nina Crețu și Dorel Musteață.

„Eu nu o să comentez aceste scrisorele, fițuici de la SIS, pentru că această informație trebuie să fie verificată de organele competente și să fie aplicate măsurile corespunzătoare”, a spus Victoria Sanduța.

Totuși Sanduța s-a întrebat: „De ce niciun deputat din Parlament nu a pus înrebarea referitor la activitatea domnului Musteață în CSM?!. El a aces în CSM din 2014. El de șapte ani se află în organul de administrare judecătorească”.

Jurnal.md precizează că Dorel Musteață a refuzat invitația Jurnal TV de a participa la emisiunea „Cabinetul din umbră”.

Amintim că președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, și membra CSM, Nina Cernat, au fost vizați într-o notă informativă a SIS către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, încă în ianuarie 2020. În documentul publicat de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, ex-deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, se vorbește despre bănuieli de îmbogățire ilicită, dar și despre încrengături dubioase. Nota poate fi văzută aici.

Procuratura Generală informa opinia publică că, în rezultatul verificărilor efectuate s-a constatat că, nota informativă menționată nu a fost înregistrată în registrele informaționale și/sau materiale ale Procuraturii în perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent.

comentarii: