image
Sursa foto: superbebe.ro

Trebuie sau nu copiii să poarte măști de protecție în spațiile publice închise? Ombudsmanul Copilului solicită claritate

Prevederile Hotărârii CNESP, prin care a fost dispusă purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spațiile publice închise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică, sunt neclare și ușor interpretabile în cazul copiilor. De această părere este Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care a adresat un demers către premierul Ion Chicu.

Maia Bănărescu atrage atenția asupra faptului că un bebeluș sau un copil de 2-7 ani nu poate să răspundă cerinței de purtare a măștilor în mod egal cu un minor de 15 sau 18 ani. De aceea, în opinia Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, aplicabilitatea acestei cerințe este disproporțională raportată la categoriile de vârstă ale copiilor până la împlinirea majoratului1.

„Măsura de protecție privind purtarea măștilor în spații publice închise poartă un caracter prea general și interpretativ, fapt ce permite abuzuri atât din partea organelor de control, cât și a agenților economici care prestează anumite servicii și sunt responsabili de asigurarea măsurilor de protecție în spațiile publice închise”, crede Bănărescu.

Având în vedere temperamentul și comportamentul copiilor în dependență de vârsta pe care o au, precum și nivelul de percepere diferită a informaților cu caracter social, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului e de părere că orice măsură de protecție adoptată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică urmează să fie apriori adaptată necesităților copiilor, ținându-se cont de vârsta, de starea de sănătate (dizabilitate etc.,) și de gradul de vulnerabilitate socială al acestora.

Maia Bănărescu consideră că este necesar să fie stabilită o vârstă minimă rezonabilă pentru care copiii urmează să poarte măști de protecție, fără a fi afectați de aceasta, precum și oportunitatea purtării măștilor de protecție de către copiii cu dizabilități.

„Fără a pune la îndoială necesitatea purtării măștilor de protecție în spații publice închise, Ombudsmanului Copilului pledează pentru stabilirea unor condiții clare și specifice atunci când cerința în cauză se referă la minori”, se spune în comunicat.

În această situație, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a solicitat stabilirea unui criteriu proporțional necesar purtării măștilor de protecție cu referire la copii, ținându-se cont de vârsta, starea de sănătate și de gradul de vulnerabilitate socială a acestora și revizuirea punctului (1.7) din Hotărârea nr.11 din 15.05.2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: