image
Sursa foto: gazprom.com

Gazprom anunță că va suspenda livrările de gaze naturale către Republica Moldova de la 1 decembrie

Gazprom anunță că va suspenda livrările de gaze naturale către Republica Moldova de la 1 decembrie. Nu va încheia un nou contract dacă țara nu va reuși să-și plătească integral datoriile acumulate pentru cantitățile de combustibil livrate în lunile septembrie și octombrie.

Contractul dintre guvernul Republicii Moldova și Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, iar de atunci cele două părți nu au reușit să se înțeleagă asupra prevederilor unui nou acord. Cu toate acestea, compania rusească a extins contractul în așa fel încât să acopere și luna octombrie, dar a precizat că acordul nu va mai fi prelungit în cazul în care țara nu reușește să achite cantitățile de combustibil livrate pe lunile septembrie și octombrie.

Guvernul din Republica Moldova a refuzat oferta Gazprom de a plăti 790 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care țara a acumulat astfel o datorie la ruși de 709 milioane de dolari.

„Prețurile oferite de Gazprom pentru Republica Moldova nu sunt în interesul cetățenilor noștri’, a declarat vicepremierul țării, Andrei Spânu.

Potrivit Reuters, citat de biziday.ro, guvernul Moldovei ar fi fost de acord să plătească jumătate din prețul propus de Gazprom.

Vineri, Parlamentul a declarat stare de urgență în sectorul energetic, pentru 30 de zile, din cauza deficitului de gaze naturale. Măsura permite guvernului să instituie un regim special de procurare a gazelor, dar și să aloce mai multe resurse financiare în acest sens.

Noutăţile partenerilor

comentarii: