image
Sursa foto: Glodeni-Noutati-Info-Avize

Cazuri de rabie, înregistrate la Glodeni și Ungheni, la un șacal și la o vulpe: Oamenii bat alarma: „Trăim cu frica în sân”

Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor informează despre înregistrarea a două cazuri pozitive de rabie, confirmate în secţia virusologie. Cazurile au fost înregistrate la o vulpe în raionul Ungheni și la un șacal în raionul Glodeni.

Oamenii din satul Cot, raionul Glodeni bat alarma și spun că năvălesc șacalii prin gospodării și le este frică.

„Din nou năvălesc șacalii în satul Cot, intră în gospodărie, în ogrăzile oamenilor, mușcă câinii. Lumea trăiește cu frica în sân, se tem să meargă dimineața la autobuz”, scrie pagina Glodeni Noutati & Info & Avize, care face trimitere la localnicii din satul Cot.

Precizăm că și directorul Direcţiei Silvice, Marius Havriş, din România a precizat pentru Agerpres că: „Un animal sălbatic a cărui apariţie a fost foarte rară în România, şacalul, a fost observat, de curând, în mai multe localităţi din nord-estul judeţului Botoşani”.

Potrivit acestuia, mamiferul ar fi venit din Sudul Republicii Moldova, unde aceste animale au înregistrat o creştere numerică exponenţială.

„A apărut pe raza judeţului Botoşani şi nu prea are duşmani naturali şacalul. În general, vin din Republica Moldova pe zona de frontieră. Din Ucraina poate mai puţin. A fost văzut în zona Truşeşti şi pe la Darabani. Nu este o specie specifică zonei noastre, dar el fiind un animal oportunist, rste o specie care a apărut în ultimii ani. Nu cred că acum zece ani se putea discuta în judeţul Botoşani de şacali. În momentul de faţă există", a afirmat Havriş.

Oficialul Direcţiei Silvice susţine că, în multe situaţii, şacalul îşi asigură hrana din puii de iepuri sălbatici sau de mistreţi, afectând, în acest mod, fondul cinegetic. El pune extinderea ariei de prezenţă a şacalului şi pe raza judeţului Botoşani pe fondul modificării climei, în special în urma fenomenului de încălzire a vremii.

Şacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit.

Amintim că ieri specialiștii ANSA anunțau despre înregistrarea unui nou focar de pestă porcină africană depistat la Rezervația naturală „Pădurea Domnească”. Acolo au fost găsite cadavrele a 35 de mistreți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: