image
Sursa foto: Igor Dodon//Facebook

Igor Dodon: „Sute de cetățeni moldoveni se deplasau în țările UE și cereau azil politic; Au fost deschise trei cauze penale”

Sute de persoane de o „anumită etnie” se deplasau în țări ale Uniunii Europene și cereau acolo azil politic, a declarat șeful statului, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

La CSS s-a mai discutat despre crima de la Orhei, unde un copil de 14 ani l-a înjunghiat mortal de mai multe ori pe un băiat de 12 ani. Printre subiectele pe ordinea de zi a fost și Aeroportul Internațional Chișinău, Avia Invest și Air Moldova.

„Unele persoane de o anumită etnie se deplasau în unele țări al UE și cereau acolo azil politic. Este vorba despre sute de persoane. Am decis ca acest subiect să fie pus pe ordinea de zi. Informăm că referitor la acest subiect au fost deschise trei cauze penale. Informăm partenerii externi că situația este sub control”, a precizat Igor Dodon.

La capitolul Avia Invest, Dodon a spus că există trei posibilități de reziliere a contractului.

„Sunt deschise cinci dosare penale pe numele celor implicați la semnarea contractul în anul 2013. Nu a fost semnat contractul în interesul statului. Aceste cazuri nu au fost puse pe rol până acum, precum spunea ministrul Justiției, iar pe data de 24 ianuarie urmează a fi puse pe rol”, a mai adăugat Dodon.

În ceea ce ține de condițiile contractuale, Dodon a spus că investitorul nu a investit suma totală de bani care se cuvenea, investind 94 de milioane de euro, restanțele fiind de încă 66 de milioane de euro.

Dodon a mai spus că taxa de 9 euro pe care o achită cetățenii trebuie anulată, dar nu știe cum. „Vom vedea cum vom face acest lucru, vorbim aici inclusiv de adresarea prin instanța de judecată”, a spus președintele.

Alt subiect discutat a fost compania Air Moldova. Potrivit șefului statului, invesitorul avea angajamentul să achite 1,2 miliarde de lei, datoriile companiei.

„Investitorul nu a investit bani proprii în această companie așa cum era prevăzut. Urmează să analizăm dacă vom rezilia sau nu acest contract. În prezent, compania Air Moldova are vândute bilete în avans de 70 de milioane de lei, dar bani reali investitorul nu a investit. Datoriile companiei în continuare sunt de peste un miliard de lei”, spune Igor Dodon.

Ultimul subiect discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate a fost situația criminogenă. „Trebuie să vedem care sunt cauzele care provoacă aceste crime, țin de factori mult mai complecși. Acesta este rezultatul a câțiva zeci de ani, este o problemă care va fi și pentru următoarele Guverne. Cine știa că un copil de 14 ani va ucide un alt copil de 12 ani?”, a conchis Igor Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: