image
Sursa foto: Facebook/Anna Andronic

Istorii din Cealaltă Basarabie: Au plecat în Irlanda de frica zilei de mâine în Moldova, iar acum au o afacere de succes

La începutul anilor 2000 Republica Moldova se afla într-o perioadă de tranziție, iar mulți conaționali se confruntau cu lipsa unui loc de muncă plătit conform meseriei, scăderi de salarii, inflaţie și rata mare de şomaj. Sunt doar câteva motive pentru care Veaceslav și Anna Andronic erau determinați să plece din țară. Tinerii au aflat că sunt în așteptarea unui copil, iar responsabilitatea și frica pentru ziua de mâine l-au ambiționat pe Veaceslav să plece în Italia.

Posibilitățile financiare din Italia nu erau suficiente însă, iar Veaceslav avea nevoie de siguranță. La acea vreme, fratele său era plecat în Irlanda. Discuțiile cu fratele său l-au determinat pe Veaceslav să plece ilegal în Irlanda. La începutul anilor 2000 ca să ajungi în Irlanda, chiar și cu pașaport român, era nevoie de viză care se obținea destul de complicat. Bărbatul a încercat să găsească alte modalități, mai puțin legale. Ca să ajungă în Irlanda, a plătit 2.000 de euro. După peste o lună de griji și preocupări pe un traseu necunoscut, a ajuns în Irlanda, unde a descoperit o altă realitate.

Tinerii erau despărțiți de o distanță de peste 3.000 de kilometri, iar convorbirile telefonice erau un lux pe care și-l puteau permite doar o dată pe săptămână. În doi ani de zile, Veaceslav și Anna nu au avut ocazia să se vadă niciodată.

La revenirea în RM, Veaceslav a descoperit cât de mare era deja fiul lor, Laurențiu. Bărbatul avea câteva zile de petrecut alături de familie, după care s-au despărțit pentru încă un an. Între timp, Ana a reușit să obțină viza pentru Irlanda. După peste trei ani în care a visat să ajungă acolo, Anna a pășit pentru prima dată în Țara Smaraldului.

Ca să se integreze mai ușor în această țară, a început să-și caute un loc de muncă. Într-un final a reușit să-și găsească un serviciu - făcea curățenie, iar banii pe care îi câștiga o asigurau, într-o măsură, că este din ce în ce mai aproape de fiul lor, care se afla în Moldova în grija bunicilor.

În timp, Anna a reușit să obțină pașaportul român și să se obișnuiască cu sistemul irlandez. Avea un post de muncă bine plătit, iar efortul și recunoștința angajaților nu întârzia să apară.

În 2013 familia Andronic s-a mărit cu un nou membru. După naștere, Anna a revenit într-un timp foarte scurt la muncă, iar la un an distanță a decis să ia una dintre cele mai importante hotărâri din viața ei. După ani buni munciți în alte domenii, atunci când a făcut primul colac, Anna a descoperit că are o pasiune aparte pentru aluat. Entuziasmul a fost și mai mare atunci când a văzut lucrarea scoasă din cuptor.

Chiar de la prima postare pe internet comenzile au început să apară. Deși au trecut de atunci câțiva ani, Anna încă mai ține minte primele ei lucrări culinare.

Pasionat de secretele aluatului a devenit și fiul ei, Laurențiu, care a început să o ajute mama în tot acest proces de muncă. După colaci, familia a decis să încerce să gătească și cozonaci. În prezent familia Andronic oferă clienților bucate gătite ca acasă.

Această afacere de familie îi ajută să simtă Moldova mai aproape. Au descoperit și au învățat datorită acestei pasiuni o mulțime de lucruri. Laurențiu și Anna se ocupă de pregătirea bunătăților, iar Veaceslav lucrează șofer pe camion. Atunci când reușește, are și el un rol în această afacere.

Familia Andronic a reușit prin multe încercări să-și câștige pâinea în Irlanda. Deși pandemia a schimbat viața tuturor, Anna recunoaște că interesul clienților pentru bucatele pe care le prepară nu a dispărut.

Veaceslav își amintește că la începutul anilor 2000 Irlanda număra puțini moldoveni. Pe parcursul anilor, lucrurile s-au schimbat.

Moldova rămâne pentru ei acasă, deși o vizitează mai rar decât își doresc. Anul acesta, la sărbătorile de iarnă au lăsat toate grijile la o parte și le-au făcut o surpriză celor din țară.

La începutul anilor 90, odată cu destrămarea imperiului sovietic, Republica Moldova avea o populaţie de aproximativ 4,5 milioane. Astăzi, acest număr a scăzut semnificativ, încât nici autoritățile nu pot da o cifră exactă a cetăţenilor rămaşi în ţară. Organizația Națiunilor Unite a prognozat că până în 2050 populația RM va ajunge sub două milioane de locuitori.

Noutăţile partenerilor

comentarii: