image
Sursa foto: AP

Comisia de la Veneția, aviz urgent asupra proiectului privind CSM: „Regretăm că Parlamentul RM nu a așteptat această opinie”

Comisia de la Veneția a publicat opinia urgentă asupra amendamentelor la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, care au fost deja votate de Parlament.

Comisia salută propunerea privind majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15, dar regretă faptul că Parlamentul de la Chișinău nu a așteptat acest aviz și își exprimă speranța că „viitoarea cooperare cu Republica Moldova va fi mai constructivă și mai substanțială”.

În acest context, Parlamentul a anunțat că proiectul de lege a fost transmis astăzi pentru promulgare „ca urmare a opiniei pozitive a Comisiei de la Veneția”.

„Pentru Comisia de la Veneția este regretabil că Parlamentul RM nu a așteptat prezentul aviz urgent înainte de adoptarea proiectului de lege. Comisia speră că, pe viitor, cooperarea cu Republica Moldova va fi mai constructivă și mai substanțială”, se arată în avizul urgent al Comisiei de la Veneția.

Proiectul prevede suplinirea Consiliului Superior al Magistraturii cu doi membri de drept titulari din rândul profesorilor, care vor fi aleși de către Comisia juridica, precum și cu un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.

Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.

Cinci membri ai CSM din rândul profesori de drept titulari sunt numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, în urma unui concurs public.

Precizăm că, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat în vizită la Chișinău în decembrie 2019, s-a arătat surprins de faptul că proiectul de lege cu privire la CSM a ajuns pe masa deputaților înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneția.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: