image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Dodon condamnă fascismul, dar uită de crimele comunismului

După ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului, care a avut loc la Monumentul „Victimelor Fascismului” din Chișinău, cu participarea președintei Maia Sandu și a unor ambasadori acreditați în R. Moldova, la scurt timp și-a făcut apariția și fostul președinte, Igor Dodon. Președintele PSRM a ținut să menționeze printre altele că partidul său a propus un proiect de lege prin care vor fi condamnați cei care glorifică „rasismul și fascismul”. Întrebat ce crede și despre condamnarea comunismului, care la fel a exterminat, prin metode similare celor fasciste, milioane de suflete, Dodon s-a eschivat să ofere un răspuns.

Înconjurat de oamenii săi de încredere, dar și de agenți ai SPPS, Dodon și-a marcat prezența la monument rapid, cu o depunere de flori, după care a fost înconjurat de câțiva reporteri de la televiziunile afiliate liderului socialist care l-au întrebat ce crede despre această zi.

Despre „petele negre” ale omenirii.

„Noi am avut 400 de mii de moldoveni evrei care au fost uciși pe teritoriul Moldovei. Este regretabil că nu toți sunt gata să păstreze memoria tristă a acelor evenimente, unii încearcă să revadă și să reinterpreteze tot ce ține de aspectele istorice a acelor tragice evenimente. Noi, tot timpul, eu personal, am spus ferm că Holocaustul a fost una din petele cele mai negre ale istoriei omenirii. Anul trecut, de exemplu am fost la Izrael, alături de mai mulți lideri ai diferitor state”, a spus Igor Dodon. Totodată, fostul președinte a ținut să menționeze, pentru televiziunile care-l promovează, despre o lege pe care socialiștii au înaintat-o în Parlament:

„Fracțiunea noastră, fracțiunea socialiștilor, a înaintat în Parlament un proiect de lege pentru interzicerea eroizării și promovării rasismului și fascismului. Eu sper foarte mult că acest proiect de lege va fi susținut în timpul cel mai apropiat în Parlament”. Întrebat dacă această lege se referă și la interzicerea promovării comunismului, Dodon s-a întors și a plecat fără a oferi un răspuns.

Toate ideologiile totalitare trebuiesc condamnate!

Solicitat să spună ce crede referitor la poziția liderului PSRM Igor Dodon și a legii promovate de partidul socialist, Igor Munteanu, deputat al Partidului DA, a declarat că socialiștii văd paiul din ochii altora, nu și bârna din propriul ochi. Igor Munteanu e de părerea că toate formele de ideologii totalitare trebuiesc condamnate, fie de stânga, fie de dreapta, dar și a celor care se plămădesc din infuența ambelor extreme:

„Eu cred că statele totalitare, naziste ori leniniste, sunt vinovate pentru că au susținut și exercitat puterea brutală a violenței din plăcere, fără limite, instituind regimuri de exterminare a disidenților prin execuții, gulaguri ori sisteme de epurare a societății de elemente periculoase, atât în Germania nazistă și alte state satelizate, cât și în URSS, cu sateliții săi ocupați după război, iar rezultatele lor au fost exterminarea evreilor prin holocaust, dar și a clasei de proprietari și intelecutali ai unor națiuni înrobite, impunând cu forța mecanisme de stat de conformitate a individului la voința totalitară a conducerii supreme, iar pe lângă conformare, acestea au cerut indivizilor să se implice activ, furându-le libertatea”, afirmă deputatul Platformei DA.

De aceea, menționează Munteanu, retorica PSRM prin care susține că statul sovietic a fost bun, și doar Stalin a fost vinovat de excese, este primitivă, părtinitoare și falsă:

„Ambele ideologii, hitlerismul și comunismul, sunt ideologii totalitare. Drept exemplu servește și faptul că Hilter era extrem de invidios pe Lenin, care crease o nouă religie în Rusia, fiind îmbălsămat ca un faraon și adorat de mase, cum spunea și Paul Berman în cartea sa “Terror and Liberalism”, iar Stalin era impresionat de rolul propagandei statului german în modelarea conștiinței maselor. Ambele totalitarisme au cooperat, s-au ciocnit, dar au fost în mod egal criminale. Să ceri condamnarea ideologiei fasciste, dar să eroizezi în continuare liderii bolșevici și mașina de execuție a statului sovietic dovedește cinism și superficialitate. Aș vrea să menționez că există și o Declarație de condamnare a Consiliului Europei contra regimurilor totalitare comuniste, din 2006, care echivalează totalitarismul nazist cu cel comunist, la inițiativa unui grup de deputați suedezi, baltici, printre care și Göran Lindblad, care susținea că orice fel de condamnare ar trebui să fie urmată de revizuirea manualelor de istorie, revizuirea datelor memoriale, a muzeelor care glorică în continuare faptele și interpretarea oficială a fostelor regimuri totalitare. Din păcate, nu puterm vorbi numai de moștenirea lui Hitler și Stalin, dar și de încercările de relativizare a crimelor lor, inclusiv prin preluarea unor părți pre-spălate din ideologie, valorificate în scopuri electorale și politice de anumite canale, cercuri conectate la diverse partide revizioniste”, a explicat deputatul Igor Munteanu.

Nadejda Roșcovanu

Noutăţile partenerilor

comentarii: