În cele două scrisori, una semnată de președinții de raioane, iar cealaltă de către primarii de primul nivel, sunt folosite aceleași argumente folosite de conducerea PD.

„Acest vot al deputaților dintr-un grup politic al Parlamentului European, fără a avea o susținere semnificativă din partea celorlalte grupuri politice, denotă o poziție părtinitoare și o abordare superficială a problemei. E nedrept ca o decizie judecătorească luată în mod legal la Chișinău să pună sub semnul întrebării deschiderea UE față de procesele de europenizare ce au loc la noi în țară”, se spune în scrisoarea semnată de primarii președinților de raioane.

Aceștia acuză liderii opoziției că „au ales calea de destabilizare a situației din țară”.

„Noi considerăm că aceste acțiuni ale liderilor Platformei DA și PAS sunt întreptate direct contra cetățenilor, iar exportarea războiului pe care îl duc contra guvernării este o strategie nedemnă”, se arată în scrisoarea aleșilor locali.

Despre faptul că guvernarea ar impune primarii și președinții raioanelor să semneze o adresare către oficialii europeni, în care este atacată opoziția extraparlamentară proeuropeană, conducerea Platformei Demnitate și Adevăr a anunțat încă de săptămâna trecută, după ce a primit semnale din mai multe localități.

„Am scris despre această „pakazuhă” în stil sovietică încă de săptămâna trecută. Este evident că avem de a face cu o încercare disperată a lui Plahotniuc personal să arate unitatea dictatorului și poporului, așa cum a fost înainte. Nu cred că are vreo șansă, deoarece informația despre el o cunosc atât europenii, cât și americanii, dar și în interiorul țării. Știm că nu există nicio unitate, doar 3-4% de sprijin”, a comentat Alexandru Slusari pentru Jurnal.md.

Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, aleșii locali sunt implicați în aceste acțiuni mârșave ale regimului, astfel încât să fie creată senzația că nu au încotro și sunt obligați să sprijine regimul, a adăugat vicepreședintele Platformei DA.

„Din punctul nostru de vedere, această tentativă va eșua, deoarece noi nu o dată am specificat că primarii, chiar și cei care au fost nevoiți să plece la PD, fiind amenințați cu dosarele penale, oricum nu vor fi trași la răspundere în egală măsură cu această guvernare. Înțelegem foarte bine cine sunt acei factori de decizie care au capturat și au furat țara. Sunt mii de oameni care au fost nevoiți să se conformeze regulilor de joc”, a mai spus Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA a ținut să le adreseze un mesaj către aleșii locali care au semnat scrisorile către oficialii UE.

„Mesajul nostru către acești primari este: Noi înțelegem din ce considerente ați semnat această scrisoare. Nu suntem tare supărați pe voi. Fugiți cât mai repede de acest regim care se scufundă. În mare parte o să fiți exonerați de la toate acțiunile mârșave, antipopulare care au fost comise de această guvernare, deoarece aveți o scuză. Știm ce s-a întâmplat. Iată de ce acest regim, și anume 10-20 de persoanele concrete vor ajunge pe mâna justiției”, a spus Alexandru Slusari.