image
Sursa foto: presedinte.md

Maia Sandu, noi întâlniri la Bruxelles: Criza sanitară și economică poate fi atenuată prin cooperare cu partenerii europeni

Președintele Maia Sandu a avut o întâlnire în cadrul vizitei sale la Bruxelles cu Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE - RM, și David McAllister, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European .

„Am discutat noi oportunități de dezvoltare pentru țara noastră și cum să menținem interesul sporit al țărilor UE pentru colaborarea bilaterală strânsă cu Republica Moldova în pofida lipsei unui guvern funcțional la Chișinău”,a anunțat Maia Sandu.

Președintele a mulțumit membrilor Partidului Popular European pentru sprijinul oferit proceselor democratice din Republica Moldova, atât din Bruxelles, cât și din interiorul statelor membre. „PPE a fost mereu alături de forțele democratice și anticorupție din țara noastră și a promovat respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova. Am ținut să le mulțumesc pentru sprijinul acordat de PPE în ultimii ani și i-am rugat să ne ajute în identificarea unei soluții pentru ca vaccinul anti-Covid-19 să ajungă cât mai repede și în țara noastră. Prin cooperarea cu partenerii europeni Republica Moldova poate reuși să atenueze impactul crizei economice și sanitare”, a menționat Maia Sandu.

Amintim că europarlamentarul roman, Siegfried Mureșan, a anunțat că primele doze de vaccin din cele 200 de mii, promise Republicii Moldova de președintele României, Klaus Iohannis, ar putea ajunge la Chișinău chiar în această săptămână.

Potrivit europarlamentarului român, în prezent, au loc negocieri între statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât Republica Moldova și celelalte state membre ale Parteneriatului Estic să beneficieze de vaccin pentru imunizarea medicilor din spitalele cu profil COVID-19.

„Se lucrează la un plan prin care UE să doneze Republicii Moldova și țărilor din vecinătatea estică doze de vaccin pentru imunizarea medicilor. Până Uniunea Europeană se pune de acord pe acest subiect, în Republica Moldova va veni deja vaccinul din România”, a declarat Siegfried Mureșan.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat acum o săptămână planul național de imunizare anti-COVID-19. Potrivit documentului, în prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din sistemul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială. Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități, angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice și lucrătorilor sistemului penitenciar. În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: