image
Sursa foto: 123rf.com

Cei 1,6 milioane de euro confiscați la vamă acum aproape doi ani, transferați în bugetul de stat

Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale a CNA (ARBI) a demarat procedura de transfer în beneficiul statului a peste 32 de milioane de lei, bani confiscați în dosarul contrabandei de 1,6 milioane de euro de la vamă în aprilie 2020. Banii urmează să ajungă, în următoarele zile, la bugetul de stat.

Potrivit ARBI, în aprilie 2020, agenția a recepționat o delegație de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) cu privire la efectuarea investigațiilor financiare paralele în cadrul cauzei penale, pornite pe faptul contrabandei de circa 1,6 milioane de euro, depistate de colaboratorii vamali, la traversarea frontierei. În acest context, Agenția a aplicat sechestru asupra mijloacelor bănești, acestea fiind plasate pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție.

Ulterior cauza penală a fost remisă în instanța de judecată, banii fiind confiscați, printr-o decizie judecătorească, care a devenit, în timp, definitivă. Ca rezultat, ARBI a inițiat procedura de transfer a echivalentului celor 1,6 milioane de euro către stat.

De menționat că, în prezent, pe conturile trezoreriale ale Agenției se află echivalentul a circa 76 000 000 de lei, dintre care: 16,8 milioane de lei, 2,5 milioane de euro, 473 de mii de dolari, 132 de mii de ruble rusești, 33 de mii de hrivne ucrainești, 3 mii de lei românești, 3 230 de lire sterline și 1500 de franci elvețieni.

Procesul de recuperare a bunurilor infracționale se consideră finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

Amintim că pe data de 18 aprilie 2020, vameșii de la Leușeni au descoperit mai multe pachete în care erau ascunși 1 570 660 de euro. Banii au fost depistați la intrarea în țară, într-un camion de model Mercedes Actros, înmatriculat în Republica Moldova, care se deplasa fără încărcătură. La aproape o lună de la depistarea capturii, banii au fost revendicați de un tânăr moldovean stabilit la Londra, Adriano Dulgher. Acesta a declarat că a obținut banii dintr-o afacere din Africa și i-a trimis spre Moldova, ca să-i investească în agricultură.

În decembrie 2020, Adriano Dulgher a fost scos de sub urmărire penală, după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a stabilit că, de fapt, Dulgher nu are nicio legătură cu provenieneța banilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: