image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Câinii înțeleg în medie 89 de cuvinte și expresii unice

Modul în care câinii înțeleg nuanțele limbajului uman este incredibil de impresionant pentru un animal care nu poate vorbi.

La doar o fracțiune de secundă după ce începem să rostim un cuvânt cum ar fi „plimbare” sau „gustare”, câinii pot prezice și reacționa la ceea ce încercăm să spunem. Într-o oarecare măsură, ei pot înțelege chiar și tonul vocii noastre, scrie Science Alert citat de descopera.ro.

În timp ce vocabularul unui câine nu este la fel de mare ca al nostru, un nou studiu sugerează că un patruped obișnuit poate reacționa în mod constant la 89 de cuvinte sau expresii.

Câinii înțeleg comenzi specifice, dar și termeni generali

Aproape jumătate dintre acestea sunt comenzi, cum ar fi „șezi” sau „oprește-te”, dar unele cuvinte generale, cum ar fi „așteaptă”, și substantive precum „gustare” sunt de asemenea înțelese.

Cei mai deștepți câini înțeleg peste 200 de cuvinte specifice, ceea ce este aproximativ echivalent cu vocabularul unui copil de doi ani.

Evident, un câine nu rostește aceste cuvinte, așa cum ar face-o un copil mic, dar patrupezii par să reacționeze la anumite cuvinte într-un mod specific și consecvent, ceea ce sugerează că au un anumit nivel de înțelegere a limbajului.

A fost folosit un test pentru copii mici

Constatările se bazează pe o listă de verificare a vocabularului consacrată, folosită de părinți pentru a evalua vocabularul unui copil. În acest caz, însă, a fost aplicată pe 165 de proprietari de câini dintr-o gamă largă de rase, vârste și profesii.

În timp ce rasa și statutul de muncă (de exemplu, un câine polițist) păreau să aibă un impact asupra dimensiunii vocabularului unui canin, vârsta acestuia și calitățile proprietarului său nu păreau să influențeze lista.

„Astfel, pe baza rapoartelor proprietarilor, câinii par să varieze foarte mult nu numai în ceea ce privește numărul, ci și tipurile de cuvinte la care se presupune că reacționează”, au scris autorii studiului.

Studiile din trecut au arătat cum câinii înțeleg și reacționează la un număr incredibil de cuvinte dacă sunt supuși unui dresaj intens. În 2004, de exemplu, cercetătorii au raportat despre un border collie pe nume Rico care a învățat să recupereze peste 200 de articole, inclusiv „jucării de pluș” și „bile”, doar auzindu-le numele.

În 2011, după trei ani de antrenament, un alt border collie dobândise un vocabular de peste 1.000 de cuvinte care reprezentau jucării. Unii patrupezi deosebit de inteligenți pot învăța cuvinte noi după ce le-au auzit doar de câteva ori.

Câinii înțeleg multe cuvinte. Cum e al tău?

Folosind un sondaj online, autorii studiului actual le-au cerut proprietarilor de câini să raporteze modul în care animalul lor a răspuns la 172 de cuvinte și expresii.

Există întotdeauna o șansă cu acest tip de cercetare ca proprietarii să supraestimeze înțelegerea animalului lor de companie.

Dar cercetările anterioare privind acest test de vocabular specific în rândul sugarilor au descoperit că părinții sunt mai bine să-și înțeleagă copilul decât un observator instruit, așa că același lucru se poate aplica și pentru animalele lor de companie.

În plus, oferindu-le proprietarilor de câini o listă fixă ​​de cuvinte, această metodă se asigură că proprietarul animalului de companie nu uită să testeze unele dintre acestea, așa cum s-a întâmplat în studiile anterioare despre vocabularul canin, din care a rezultat un lexic mediu de trei ori mai mic.

Proprietarii de câini din sondajul actual au fost rugați să evalueze răspunsul caninului lor la anumite cuvinte și expresii pe o scară de la zero la cinci.

Un scor de zero puncte înseamnă că patrupedul lor nu a răspuns niciodată în mod specific sau consecvent la un cuvânt sau o frază. În timp ce un scor de cinci puncte însemna că animalul a făcut-o adesea, chiar și atunci când cuvintele au fost rostite în locații diferite, în tonuri diferite și de oameni diferiți.

În total, au existat zece cuvinte sau expresii recunoscute în mod special de mai mult de 90 la sută dintre toți câinii. Aceste cuvinte și expresii comune au inclus numele câinelui, precum și „șezi”, „vino”, „fată/băiat bun”, „jos”, „stai”, „așteaptă”, „nu”, „ok” și „ lasă-l jos”.

În schimb, doar câțiva câini pot răspunde în mod consecvent și specific la expresii și cuvinte precum „șterge-te pe picioare”, „șoptește”, „tare”, „corn”, precum și numele celui care îl plimbă, al grădiniței pentru câini, al frizerului sau al canisei.

Atunci când au folosit lista de cuvinte stabilită, proprietarii de animale de companie au avut și posibilitatea de a adăuga mai multe cuvinte și expresii. Proprietarii care au adăugat cele mai multe comenzi, substantive sau verbe au avut tendința de a avea câini dresați profesional sau câini despre care credeau că sunt capabili să învețe rapid.

Câinii profesioniști, precum cei dresați pentru armată, forța de poliție sau pentru căutare și salvare, aveau un vocabular de 1,5 ori mai mare decât câinii fără această pregătire specială.

Cercetătorii vor putea prezice în viitor „meseria” la care va fi bun fiecare câine

Autorii studiului nu au avut suficienți câini din fiecare rasă pentru a-și da seama dacă unele sunt mai bune la învățarea cuvintelor decât altele, dar rase mai generale, cum ar fi câinii ciobănești, însoțitorii de joacă, câinii de vânătoare și terrierii, au arătat într-adevăr variații semnificative în abilitățile lor de învățare a cuvintelor.

Proprietarii de câini ciobănești și de câinii însoțitori de joacă, de exemplu, au avut tendința să creadă că animalele lor au răspuns la mai multe cuvinte decât proprietarii de terrieri, câinii pentru sporturi cu arme, câinii însoțitori și alți câini de rasă pură și de rase mixte.

Acestea sunt descoperiri interesante, dar din cauza „naturii exploratorii” a acestei cercetări, autorii spun că concluziile ferme despre capacitatea anumitor tipuri de câini de a răspunde la limbajul uman sunt premature.

Având în vedere cât de subiectivă poate fi interpretarea comportamentului și înțelegerea câinilor, concluziile studiului actual vin cu limitări.

Există întotdeauna șansa ca patrupezii din sondaj să fi încorporat gesturile umane și alte informații contextuale în înțelegerea anumitor cuvinte. Mai mult, pentru că mulți dintre acești câini au primit un dresaj de bază pentru a fi obedienți, există posibilitatea ca un câine complet nedresat să aibă un vocabular mai mic de 89 de cuvinte.

Totuși cercetarea este un bun punct de pornire și evidențiază o modalitate potențială pentru oamenii de știință de a măsura reacțiile câinilor la limbaj în viitor.

Cu eșantioane de dimensiuni mai mari, acest instrument ar putea permite într-o zi identificarea exactă a ceea ce câinii înțeleg și ce rasă înțelege mai multe cuvinte.

„Cu cercetări suplimentare, instrumentul nostru ar putea deveni un instrument de cercetare eficace, eficient și economic pentru a identifica unele dintre competențele câinilor și poate ajuta la prezicerea precoce a potențialului fiecărui câine în parte pentru diferite profesii”, concluzionează autorii.

Studiul a fost publicat în Applied Animal Behavior Science.

Noutăţile partenerilor

comentarii: