image
Sursa foto: IPN

Veteranii de război cer mărirea indemnizaţiilor şi restabilirea facilităţilor; „Nicăieri în lume veteranii nu cerșesc așa”

Un grup de veterani ai războiului din Afganistan şi ai războiului de pe Nistru au înaintat astăzi un demers Guvernului şi Parlamentului în care au solicitat restabilirea înlesnirilor adoptate de primul Parlament, care de-a lungul anilor au fost modificate, iar ulterior au fost anulate.

Veteranii de război au solicitat să aibă parte de un tratament gratuit anual la un centru de reabilitare; să fie asiguraţi cu poliţe medicale indiferent de ce grad de invaliditate au; să aibă parte de înlesniri cu 50% la plata facturilor; să poate călători gratuit în transportul public şi ca vârsta de pensionare pentru veteranii de război să fie de 55 de ani. Totodată, aceştia au solicitat indemnizaţii mai mari.

„Cerem să fie îndeplinite aceste cerinţe şi să fie adoptate şi publicate în monitorul oficial. Să nu ne mai modifice legile, ca să nu mai umblăm să cerşim, pentru că nicăieri în lume veteranii de război nu umblă să cerşească aşa ca la noi. Îndemnăm toţi veteranii de război să ne susţină şi dacă în şapte zile, guvernarea nu va întreprinde nicio măsură, cei care ne-am adunat în anii 90, ne vom strânge iar şi vom organiza un protest masiv. Nu cerem foi de tratament în Cipru, ci drepturile pe care ni le-au anulat”, a declarat un reprezentant al grupului de iniţiativă, Gheorghe Rusu.

Un alt reprezentant al veteranilor de război, Ghenadie Macliţchi, a ţinut să-şi exprime indgnarea faţă de acţiunile şefului statului, Igor Dodon care a acuzat anterior Chişinăul că s-ar face vinovat de declanşarea războiului din 1992 şi a depus flori la mormântul separatiştilor.

„Preşedintele Dodon întinează memoria celor căzuţi în lupte şi nu apără interesele RM, ci pe cele ale Rusiei. Dacă nu va îndeplini cerinţele noastre în termenul cerut, ne rezervăm dreptul de a protesta masiv împreună cu toţi veteranii de război din RM”, a spus acesta.

Unii combatanţi au menționat că au luptat şi în războiul din Afganistan şi în cel din Transnistria, dar primesc înlesniri sumare de 100 – 300 de lei.

„În stânga Nistrului, veteranii de război: gardişti, separatişti, venetici aduşi din Rusia, beneficiază de înlesniri considerabile la căldură, energie, la plata facturilor. Pe când noi cei care ne-am pierdut sănătatea prin tranşee pentru independenţa acestui stat, suntem ignoraţi. Avem mulţi calici în rândurile noastre şi fiecare familie e lăsată să lupte cum poate. Problemele noastre de sănătate s-au răsfrânt şi asupra soţiilor, şi asupra copiilor. Toţi trebuie să beneficiem de foi de odihnă şi tratamente gratuite măcar o dată pe an”, a declarat Gheorghe Rusu.

Veteranii de război au mai spus că după ce anterior Ministerul Apărării le-a eliberat legitimaţii de combatanţi, recent instituţia a iniţiat noi verificări a valabilităţii acestora.

„Dacă ne-au eliberat o astfel de legitimaţie, de ce trebuie să depunem iar un set de acte care să confirme că am luptat? Jumătate din participanţii la războiul de pe Nistru din raionul Căuşeni, am fost peste 4000 de băieţi, au decedat între timp. Acum am rămas vreo 2000 de foşti participanţi la război. Dle Chicu, anulaţi-vă decizia prin care îi impuneţi pe camarazii noştri să vă confirme că legitimaţiile acestea nu sunt false, ci adevărate. Domnul Dodon şi-a rezervat deja o indemnizaţie de peste jumătate de milion de lei pe care vrea să-i obţină la finele mandatului, pe când noi suntem ignoraţi. Unde este echitatea, oare este puţin? Ajunge să vă bateţi joc”, a menționat unul dintre veterani.

Grupul de iniţiativă a depus astăzi două demersuri la Guvern şi Parlament în care au solicitat restabilirea facilităţilor şi mărirea indemnizaţiilor. Aceştia i-au îndemnat şi pe ceilalţi veterani de război să li se alăture, în cazul în care Guvernul nu va întreprinde nimic, ca să-şi apere drepturile.

Actualmente în Republica Moldova sunt înregistrați circa 29.000 de veterani de război.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: