image
Sursa foto: jurnal.md

Val Butnaru, despre audio în care Plahotniuc ar vorbi despre închiderea Jurnal TV: „După aceasta, SkyTower ne-a dat afară”

Fondatorul și directorul Jurnal Trust Media, Val Butnaru, a vorbit despre înregistrarea audio care ar surprinde o discuție între liderul PD, Vladimir Plahotniuc, și un oficial rus, în care oligarhul vorbește despre faptul că vrea să închidă Jurnal TV, dar și despre exterminarea oponenților săi politici.

„Anume după declarațiile acestea administrația SkyTower a reziliat contractul de chirie și importanți clienți de publicitate au început să se retragă”, afirmă Val Butnaru.

„Ceea ce spunea Plahotniuc îl definește foarte bine. El nu are idee de concurență onestă, fie politică, economică sau comercială. El trebuie să ia și să grebleze totul sub el. Vrea să distrugă, să lichideze opoziția. El vrea, fiindcă are „motive personale”, să distrugă un post de televiziune. Asta a încercat, de fapt, să facă. Noi am semnalat în repetate rânduri faptul că importanți clienți de publicitate se retrăgeau de la postul nostru de televiziune, fiind sub presiune. După declarația aceasta, apropo, administrația SkyTower, sediul în care se afla Jurnal TV, brusc, fără niciun motiv evident, pur și simplu a reziliat contractul de închiriere a spațiului și Jurnal TV s-a pomenit afară. Asta însemna că trebuia să ne încetăm activitatea. Cu atât mai mult că nici finanțare de niciun fel nu mai aveam. Atunci un grup de jurnaliști și-a asumat riscurile și de atunci, de doi ani și jumătate, noi existăm pe cont propriu”, a declarat Val Butnaru, în cadrul unei ediții speciale la Jurnal TV.

Înregistrarea audio la care se face referire, publicată zilele trecute de TV8, ar fi fost fost făcută la sfârșitul anului 2015. Din aceasta reiese un plan de acaparare totală a puterii în Moldova. O voce asemănătoare cu cea a liderului PD, Vladimir Plahotniuc, vorbește despre preluarea controlului asupra țării, inclusiv prin lichidarea oponenților politici.

„Eu am semnat că nu doar mă voi îndrepta spre dreapta, pentru a-i slăbi pe ei, dar voi face astfel încât, cel puțin de la început, ei să nu fie o opoziție puternică. Trebuie să-i lichidez pe toți liderii, să-i compromit, ca mai apoi ei să nu poată face ceva”, se aude în înregistrare.

Ulterior, sunt expuse și numele oponenților politici vizați: „Eu vreau să termin cu Maia, cu Sturza, cu Platforma, cu toți acești jucători. Să-i lichidez”.

Iar pentru ca acest lucru să fie posibil, americanii trebuie ținuți departe, pentru a nu sări opoziției în ajutor, spune vocea surprinsă în înregistrarea cu pricina.

„Eu o să încerc! Am cerut un pic de tăcere. Trebuie să le arătăm americanilor că noi ... Eu vreau să-i văd relaxați. Ei deja sunt încrezători... Eu înțeleg, dar eu îi voi trage pe sfoară și mai departe”, mai spune cel care ar fi Plahotniuc.

Ulterior, subiectul discuției ajunge să fie monopolizarea pieței TV din Moldova, dar și închiderea Jurnal TV prin lipsirea de bani și publicitate.

„Toate canalele de televiziune trebuie să difuzeze de toate. Agenții de publicitate trebuie să plătească în avans, pentru o lună, pentru publicitate. Eu vreau să închid Jurnal. Eu vreau să închid acest Jurnal. Eu am motive personale pentru a face acest lucru”, mai spune acesta.

Întâmplător sau nu, anume în perioada în care ar fi fost făcute aceste declarații, unul dintre cei mai mari clienţi de publicitate ai Jurnal TV a renunţat la contractul semnat cu postul nostru de televiziune.

Dacă se dovedește că vocea aparține lui Vladimir Plahotniuc, el trebuie să fie tras la răspundere pentru uzurparea puterii și trădare de țară, spune ministrul de Interne, Andrei Năstase.

„Recunosc, regăsesc în afirmațiile care au apărut în spațiul public pe Plahotniuc, Plahotniuc uzurpatorul și trădătoru de țară. Ca și ministru de Interne, ca și om al dreptului, ca și apărător al drepturilor omului aștept ca aceste înregistrări să ajungă pe masa unui procuror care le vor supune unor expertize, investigați și pe baza acestora să se trimită, sau nu în instanța de judecată cu privire la uzurparea puterii în stat și trădare de țară”, a comentat Andrei Năstase.

Atât șeful PD, Vladimir Plahotniuc, cât și purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gamurari, nu au răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică, iar vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, a avut telefonul deconectat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: